Hegzagonal kristallerin esneklik özellikleri üzerine araştırma
A study on elastic properties of Hcp crystals
- Tez No: 151232
- Danışmanlar: PROF.DR. COŞKUN İŞÇİ, Y.DOÇ.DR. MUHİTTİN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilim, deformasyon, Hooke kanunu, esneklik sabitleri, Christoffel denklemleri, hareket denklemleri, Stress, strain, the Hooke's law, The elastic coefficients, the Christoffel's equations, movement equations
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Gerilim, deformasyon, Hooke kanunu, Cy- esneklik sabitleri ve Christoffel denklemleri gibi önemli tanımlar kullanılarak esneklik teorisi açıklanmıştır. Hegzagonal kristallerde esneklik teorisi kullanılarak hız, Young Modülü ve sıkı şab i liri iğin kristal doğrultularına bağlı olarak nasıl değiştiği bulunmuştur. Ayrıca HCP (hegzagonal sıkı-paket) yapıdaki kristallerde atomlar arasındaki uzaklığın c/a oranına ne şekilde bağlı olduğu incelenmiştir. Bu nedenle c/a oranları birbirinden farklı olan kristaller örnek alınmıştır. Bu kristaller için farklı doğrultularda çözüm elde edilmiştir. Elde edilen denklemlerin Mathematica 4.0 paket bilgisayar programı yardımıyla nasıl çözüleceği anlatılmıştır. Son bölümde ise Mathematica 4.0 paket programı yardımıyla elde edilen sonuçların değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Elasticity theory is explained by using some basic definitions and of stress and strain, Hooke's Law, the elasticity coefficients (Cy-, Sy) and the Christoffel's equations. Using the theory, in hexagonal crystals how velocity, Young's Module and compressibility vary depending on the directions of the crystals. The dependence of c/a ratio on the distance between atoms in the structure of hexagonal close-packed crystals is also studied. In this stage, the crystals having very different values of c/a ratios were chosen. For the chosen crystals solutions are calculated in different directions. How the equations created in this way are solved using the computer program called Mathematica 4.0 is showed. Finally, an overall evaluation of the results found with the computer program is made.