Vesküler arbusküler mikorizaların topraksız kavun yetiştiriciliğinde etkinlikleri
The effectiveness of vesicular arbuscular mycorrhizas in soilless culture of sweet melon
- Tez No: 151420
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mikoriza, Kavun, Topraksız Kültür, Bitki Gelişimi, Verim, mycorrhiza, muskmelon, soilless culture, plant growth, fruit yield
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dört farklı mikoriza türünün {Glomus mosseae, Glomus etunicatum, Glomus fasciculatum ve Glomus caledonium) topraksız kavun yetiştiriciliğinde bitki büyüme ve gelişmesi, verim ve bitkinin beslenme durumu üzerine etkileri incelenmiştir. KKTC Türkmenköy Araştırma İstasyonu'nda yapılan çalışma perlit ortamında ön deneme ve esas deneme olmak üzere iki aşamada yürütülmüştür. Ön deneme saksılarda ve kış döneminde, ana deneme torba kültüründe ilkbahar periyodunda gerçekleştirilmiştir. Ön deneme ve esas denemede uygulanan mikorizalarm köklere çok iyi infekte olduğu görülmüştür. Ön denemede, G. caledonium ile aşılı bitkilerin bitki boyu ve çapı bakımından biraz daha iyi sonuç verdiği anlaşılmış; yaprak sayısı ve kök uzunluğu değerlerinde ise G. fasciculatum ile G. etunicatum ön plana çıkmıştır. Kök, gövde yaprak yaş ve kuru ağırlık değerlerin yönünden ise G. etunicatum ile aşılanan bitkilerin daha yüksek değerler verdiği belirlenmiştir. Ana denemede bitki uzunluğu, çapı ve kök uzunluğunda G. caledonium ile G. fasciculatum; kök, gövde ve yaprak yaş ağırlıklarında G. etunicatum ve G. fasciculatum; gövde kuru ağırlığında G. fasciculatum ve yaprak kuru ağırlığında G. etunicatum daha yüksek değerler vermiştir. Meyve irliği ve verim açısından ise G. fasciculatum etkili bulunmuş, diğerlerinin etkisi önemli çıkmamıştır. Meyvelerin Suda Çözünebilir Kuru Madde içerikleri arasında önemli farklılıklar çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of vesicular arbuscular mycorrhizas {Glomus mosseae, Glomus etlnicatum, Glomus fasciculatum ve Glomus Caledonium) on soilless production of muskmelon under KKTC conditions were investigated. The effects of four mycorrhiza species on plant development, yield and plant nutrient levels in leaves were examinated. Plants were cultivated on perlit medium and the study was realised in two steps: (1) plant development tests in pots in first step, and (2) yield and fruit quality tests in bag culture in second step. Both of trials, mycorrhizas infection ratio of roots was very high. In the first step, the plants that infected with G. caledonium were higher than other treatments in plant length and diameter. Number of leaves and root length of plant treated by G. fasciculatum and G. etunicatum was leader. Root, stem, leaf fresh and dry weights findings was high in plant that infected by G. etunicatum. In the second step, G. caledonium and G. fasciculatum; root, stem and leaf fresh weights, G etunicatum and G. fasciculatum ; stem dry weight, G. fasciculatum leaf dry weight, G. etunicatum took high values. In the point of fruit quality and yield G. fasciculatum was effective, the others differences were not important in statistical sense. Effects of treatments on fruits water soluble dry matter contents were not important in statistical sense.