Spirulina platensis'in serada yapılan kültürlerinde ortam faktörlerinin ürün verimliliği, protein miktarı ve amino asit bileşimi üzerinde etkileri
Effects of the environmental factors on the productivity, protein amount and amino acid composition of spirulina platensis in greenhouse canditions
- Tez No: 151419
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OYA IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Spirulina platensis, dışarı kültür, sıcaklık, ışık, Spirulina platensis, outdoor culture, temperature, light II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz YÜKSEK LİSANS SPIRULINA PLATENSIS'IN SERADA YAPILAN KÜLTÜRLERİNDE ORTAM FAKTÖRLERİNİN ÜRÜN VERİMLİLİĞİ, PROTEİN MİKTARIVE AMİNO ASİT BİLEŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ LEYLA HIZARCI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Oya IŞIK Yıl 2004, Sayfa; 56 Jüri : Doç.Dr. Oya IŞIK Prof.Dr. Ercan SARIHAN Prof. Dr. Şevket GÖKPINAR Çukurova bölgesinde, Spirulina platensis kültürlerinde, sıcaklık ve ışık gibi çevresel etmenlerin ürün verimliliği, protein içeriği ve amino asit kompozisyonuna etkilerini belirlemek üzere, dışarı koşullarında, sera içerisinde 1x5x0.20 m boyutlarındaki fiber-glass havuzlarda Ocak-Şubat ve Temmuz aylarında yapılan denemelerde kış dönemi için gece ve gündüz belirlenen en yüksek su sıcaklık değerleri sırasıyla 17.17±0.07 ve 24.28±0.1 °C, en düşük sıcaklık değerleri ise 10.42+0.02 ve 11.67±0.04 °C'dir. Yaz döneminde ise en yüksek su sıcaklığı 30.9±0.07 °C olarak ölçülmüştür. Ocak-Şubat aylarında havuzlarda ölçülen en yüksek O2 değeri 41.6+0.9 mgL“1 iken Temmuz ayında en yüksek O2 yoğunluğu 35.77±0.6 mgL”1 olarak saptanmıştır. Yaz döneminde 1.375+0.009 g kuru ağ.L“1 elde edilirken, kış döneminde 0.36+0.01 g kuru ağ.L”1 elde edilmiştir. Kuru maddede saptanan protein oranları kış ve yaz koşullarında sırasıyla %27 ve %46 olmuştur. Işık, sıcaklık ve O2 yoğunluğunun Spirulina 'da ürün verimliliği, protein oram ve amino asit bileşenlerini etkilediği belirlenmiştir. Yan tropik -iklime sahip Çukurova bölgesinin, gece ve gündüz sıcaklık değerlerinin çok farklı olmaması, bulutluluğun az olması, kış dönemi en düşük ve yaz dönemi en yüksek sıcaklık değerlerinin Spirulina büyümesi için optimum değerlere yakın olması nedeniyle, Spirulina üretimi için uygun olduğu söylenebilir, ancak ürün verimliliğini ve besin kalitesini artırmak amacıyla önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS OF THE ENVIRONMENTAL FACTORS ON THE PRODUCTIVITY, PROTEIN AMOUNT AND AMINO ACH) COMPOSITION OF SPIRULINA PLATENSIS IN GREENHOUSE CONDITIONS LEYLA HIZARCI DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL APPLD3D SCONCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Dr. Oya IŞIK Year 2004, Page: 56 Jury : Asst. Prof. Dr. Oya IŞIK Prof. Dr. Ercan SARIHAN Prof. Dr. Şevket GÖKPINAR Outdoor culture experiments has been done in January-February and July in Çukurova. It has been done in the fiber-glass ponds which size are 1x5x0.20 m and in the greenhouse to determine the factors of temperature and light on productivity, protein ratio and amino acid content of Spirulina platensis. The maximal water temperatures of night and day were 17.17+0.07 and 24.28±0.1 °C and the minimal values were 10.42±0.02 and 11.67±0.04 °C in winter. In the summer, the maximal water temperature was 30.9±0.07 °C. In ponds maximum oxygen concentration was 41.6±0.9 mgL“1 in winter and 35.77+0.6 mgL”1 was recorded in summer. In the culture period of winter and summer, 0.36±0.01 g (dry weight)/L and 1.375+0.006 g (dry weight)/L Spirulina has been obtained. The protein contents of Spirulina cultivated in winter were found 27% and in summer 46% dry weight. It was determined that temperature, light and O2 concentration affected the biomass, protein ratio and amino acid composition of Spirulina. In Çukurova where has a subtropic climate, the night and day temperatures are close to each other and cloudiness is unfavourable for culturing of Spirulina. In spite of this conditions, the productivity and bio-chemical quality of Spirulina can be increased by taking precautions.