Çukurova Ünivrsitesi Kampüsü'nde yetişen Pinus halepensis, quercus coccifera ve Ceratonia siliqua toplulukları ve topraklarının C,N,P,K içeriklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 77143
  2. Yazar: HÜSNİYE AKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pinus halepensis, Quercus coccifera, Ceratonia siliqua, Akdeniz Ekosistemleri, Pirnus halepensis, Quercus coccifera, Ceratonia siliqua, Mediterranean Ecosystems, P. II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜNDE YETİŞEN PINUS HÂLEPENS1S, QUERCUS COCCIFERA VE CERATONIA S1LIQUA TOPLULUKLARI VE TOPRAKLARININ C, N, P, K İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ HUSNTYEAKA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. CENGİZ DARICI Yıl: 1998, Sayfa: 54 Jüri : Prof. Dr. CENGİZ DARICI : Prof. Dr. ZÜLKÜF KAYA : Yrd. Doç. Dr. SAADET SAYGIDEĞER Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Kampüsünde yetişen Akdeniz iklimi etkisindeki Pinus halepensis Mill., Quercus coccifera L. ve Ceratonia si l i qua L. topluluklarının yaprak, dal, ölüörtü ve topraklarındaki Organik C, Total N, P ve K içerikleri, bir yıl boyunca 3 aylık aralıklarla 4 kez incelenmiş, sonuçlar bitki toplulukları arasında kıyaslanmıştır. Bitki toplulukları arasında istatistiksel analiz (t-testi) sonucunda organik C açısından önemli bir fark olmadığı saptanmıştır. Total N içeriklerine göre yapraklar dallara göre, ölüörtü ise yapraklara göre daha fazla miktarda azot barındırmaktadır. Toprakların N'u arasındaki fark ise önemli bulunmuştur. Ölüörtü ve topraktaki P ve K oranlarının yaprak ve dala göre daha düşük olduğu, toprakların K içerikleri arasındaki farkın ise istatistiksel açıdan oldukça önemli olduğu belirlenmiştir. Toprakta araştırılan element miktarlarının gruplar arasında farklı olmasının toprağın heterojenliğinden kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF C, N, P, K CONTENTS OF COMMUNITIES AND SOILS BELONGING TO PINUS HALEPENSIS, QUERCUS COCCIFERA AND CERATONIA SILIQUA WHICH ARE GROWN IN ÇUKUROVA UNIVERSITY HÜSNİYEAKA DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. CENGİZ DARICI Year: 1998, Pages: 54 Jury Prof. Dr. CENGİZ DARICI Prof. Dr. ZÜLKÜF KAYA Yrd. Doç. Dr. SAADET SAYGIDE?ER In this study, organic C and the total N, P, K contents of leaf, branch, litter and soil of the Pirms halepensis Mill., Quercus coccifera L. and Ceratonia siliqua L. which grow in Çukurova University Campus under Mediterranean climate were examined for one year 4 times with 3 month intervals and the results were compared within plant communities. According to the statistical analysis (t-test) within plant communities, it was observed that there is no significant difference with respect to organic C. The leaves compared to branches and litters compared to leaves includes higher amounts of total nitrogen. The nitrogen amount difference between the soils are found to be significant. The P and K ratios in litters and soils are found to be low compared to leaf and branch. The difference in K contents among soils is indicated to be statistically important. It can be said that, the difference in element amounts in soils between the groups is sourced from the heterogeneity of soils.