Nevşehir pomzalarının endüstriyel alanda kullanılabilirliği
The usability of Nevşehir pumices in industry area
- Tez No: 151435
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGÜL YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Pumice, Nevşehir, Physical Properties, Concrete, Compression Strength II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ NEVŞEHİR POMZALARININ ENDÜSTRİYEL ALANDA KULLANILABİLİRLİĞİ Alpaslan TOLGAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ergûl YAŞAR Yıl : 2004, Sayfa: 91 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANDL Yrd.Doç. Dr. Ergül YAŞAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Alaettin KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Hakan GÜNEYLİ Teknolojideki gelişmelere paralel olarak, bir çok endüstriyel hammadde türüne göre değişik avantajlara sahip olan pomza taşı, giderek artan bir eğilimle yaygın bir kullanım alanı bulmaktadır. Hafif yapı malzemelerine verilen önemin artmasına paralel olarak, pomza taşı düşük birim hacim ağırlığı, yüksek ısı ve ses izolasyonu, akustik özelliği, deprem yük ve davranışları karşısındaki elastikiyet ve alternatiflerine göre daha ekonomik oluşu, kolay işlenebilirliği ve işçilikten tasarruf gibi üstün özelliklerinden dolayı, inşaat ve yapı endüstrisinde alanı giderek artmaktadır. Ancak, pomza taşının kullanılabilirliği konusunda ülkemizde deneysel ve gözlemsel incelemeler, pomza ile ilgilenen kuruluşlar tarafından, henüz yeterli düzeye ulaşmamıştır. Bu çalışmada, Nevşehir pomzasının jeolojik, fiziksel, mekanik ve kimyasal özellikleri belirlenerek yapı malzemesi olarak hafif betonda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Oluşturulan beton örneklerinin test sonuçları ve yapı malzemeleri için uygun olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler. Pomza, Nevşehir, Fiziksel Özellikler, Beton, Basma Dayanımı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS THE USABILITY OF NEVŞEHİR PUMICES IN INDUSTRY AREA Alpaslan TOLGAY DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : AssistProf. Dr. Ergul YASAR Year : 2004, Pages: 91 Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL Assist.Prof. Dr. Ergul YASAR AssistProf. Dr. Ahmet Mahmut KILIC Assist.Prof. Dr. Alaettin KILIC AssistProf. Dr. Hakan GÜNEYLİ Pumice having different advantage according to other industry material types have been widespreadly used due to the technological developments. The use of light weight material in building and construction sectors have been gradually increased because of having low volume unit weight, high isolation of sound and heating, easy plastering over the concrete, perfect acoustic properties, elastic behavior for the earthquake loads, relatively economic in respect of alternative materials, easy workability and saving workmanship. Although pumice is widespreadly used and having adequate reserves, there are few experimental workings about the using area of pumice in our country. In this study, the geological, physical and mechanical properties of Nevşehir pumice and usability as aggregate materials in concrete were determined. It was determined that testing results of concrete samples were convenient for the building constructions.