Etlik piliçlerde olası bazı etmenlerin karkas kusurları oluşumunda etkileri
The influences of some factors on forming carcass defects in broiler
- Tez No: 151455
- Danışmanlar: PROF.DR. NAZIM ULUOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, yetiştirme özellikleri, kümes tipleri, karkas kusurları, Broiler chicken, growing characteristics, poultry house types, carcass defects. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ETLİK PİLİÇLERDE OLASI BAZI ETMENLERİN KARKAS KUSURLARI OLUŞUMUNDA ETKİLERİ Zehra KUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. A. Nazım ULUOCAK Yıl:2004, Sayfa: 76 Jüri : Prof. Dr. A. Nazım ULUOCAK Prof. Dr. Abdurrahman POL AT Doç. Dr. Mehmet ÇELİK Yetiştirme özellikleri ile kümes tipinin etlik piliçlerde olası karkas kusurları üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Köy-Tür A. Ş. ile bağlantılı işletmelerde üretilen etlik piliçler araştırmanın materyalini oluşturmuştur. Kesim sonrası piliç karkaslarında kemik kırılmaları, eklem çıkıkları, göğüste kese oluşumu, göğüste kan ve zedelenme, butta kan ve zedelenme, kanatta kan ve zedelenme, zayıf kuru ve kavruk gövde, göğüste morarmaların varlığı incelenmiştir. Kesim yaşının belirlenen karkas kusurlarında önemli bir etkisinin olduğu saptanmıştır (P0,05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE INFLUENCES OF SOME FACTORS ON FORMING CARCASS DEFECTS IN BROILER Zehra KUN DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. A. Nazım ULUOCAK Year:2004, Pages: 76 Jury : Prof. Dr. A. Nazım ULUOCAK Prof. Dr. Abdurrahman POL AT Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK The present study was conducted to determine the effects of growing characteristics and poultry house type on the possible carcass defects of broiler chickens. For this aim, the broilers from the poultry house managings connected with Köy-Tür A. Ş. are used material of this research. The parameters evaluated were broken bones, joint defects, breast blister, blood and bruise on breast, thigh or wing, thin dry and undersized body, breast bruise of pro-slaughter in broiler carcass. The carcass defects were significantly influenced by the age of slaughter (P0,05).