Propagation modeling in layered structures for industrial applications of microwaves
Endüstriyel mikrodalga uygulamaları için katmanlı yapılarda yayılma modellemesi
- Tez No: 151456
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multi-Layered Structure, Propagation Modeling, Complex Dielectric Permittivity, Ray-Tracing, Graphical and Root-Finding Methods
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİYEL MIKRODALGA UYGULAMALARI İÇİN KATMANLI YAPILARDA YAYILMA MODELLEMESİ Şeref DÖVER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİNMERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Turgut İKİZ Yıl: 2004 Sayfa: 77 Jüri : Prof. Dr. A. Hamit SERBEST Doç. Dr. Caner ÖZDEMİR Bu tezde, beş katmanlı yapılardaki dalga yayılması, bu katmanların çeşitli parametreleri incelenerek araştırılmıştır. Bu yapıdaki katmanlar; beton, harç ve ahşap gibi düşük ve yüksek kayıplı dielektrik malzemelerden oluşur. Bütün katmanların homojen ve izotropik oldukları varsayılmıştır. Yönlendirici denklemler, düzlem dalgalarının bir sınıra dik olarak uygulanmasıyla, kısımlar halinde elde edilmiştir. Bu yapı için yansıma ve geçirme katsayıları elde edilmiş ve katmanların parametreleri üzerinde ışın çizimleri metodu kullanılarak incelenmiştir. Bu katsayıların hesaplanan sonuçlan; kalınlık, kayıp faktörü vb. parametrelere bağlı olarak iki ve üç boyutlu grafiklerde gösterilmiştir. Analitik modelin sonuçlan ve hesaplamalar, iyi bilinen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bu yapıdaki dalga yayılmasının sayısal olarak incelenmesi, sıklaştınlmış ve yeni hazırlanmış betondan oluşur. Parametre çalışması sonucunda, bu yapının yansıma katsayısı ve katmanların kalınlıklan ya da kayıpları arasında sıkı bir ilişkinin olduğu ve kapalı alan telsiz haberleşmesi için dalga yayılması dizaynı ile ilgili büyük önem taşıdığı gösterilmiştir. Bunun yanında, bu araştırmada bir katmamn dielektrik geçirgenliğini belirlemek için yeni bir metot önerilmiştir. Genel kam, geçirgenliğin belirlenmesi için, beş katmanlı yapıdaki yansıma ve geçirme katsayılarının genliklerinin kullanılmasıdır. Analize göre, katmanlann geçirgenlikleri, üçüncü katmamn iki yüzeyi arasındaki çoklu yansımaların ihmal edilebileceği kadar bir zayıflatma ile hazırlandığı zaman bu iki genliği ölçerek tek olarak belirlenmiştir. Metotlann varlığı deneylerle kanıtlanmıştır.Bu metodu kullanarak, genliklerin anlık ve temassız ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Böylece dinamik dielektrik geçirgenlik ölçümü mümkün olmuştur. Anahtar Kelimeler : Çoklu Katmanlı Yapılar, Yayılma Modellemesi, Karmaşık Dielektrik Geçirgenlik, Işın Çizimleri, Grafik ve Kök Bulma Metotlan. n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PROPAGATION MODELING IN LAYERED STRUCTURES FOR INDUSTRIAL APPLICATIONS OF MICROWAVES Şeref DÖVER DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Dr. Turgut İKİZ Year: 2004 Pages: 77 Jury : Prof. Dr. Hamit SERBEST Asst Prof. Dr. Caner ÖZDEMİR In this thesis, investigation of wave propagation in five-layered structure with different parameters of layers was developed. Layers in this structure consisted of lossy and low lossy dielectrics such as concrete, mortar, wood etc. All layers were assumed to be homogeneous and isotropic. The governing equations were derived partially by applying the normal incidence of plane waves at a dielectric boundary. Reflection and transmission coefficients for the structure were derived and investigated over the parameters of layers using the ray-tracing method. Calculated results of these coefficients were shown in two and three-dimensional graphs with respect to these parameters such as thickness, loss factor etc. The results of the analytical model and calculations were compared with well-known results. Numerical investigation of wave propagation in the structure consists of hardened and young concrete. The results of the parameter study indicate that stiffness relation between reflection coefficient of the structure and thickness or loss in layers is of great importance as regards the design of wave propagation for indoor wireless communication. Furthermore, a new method was proposed in this research to determine the dielectric permittivity of a layer. The general consideration is to use only the amplitudes of the reflection and transmission coefficients for five-layered structure to do the permittivity determination. According to the analysis, the permittivity of layers can be uniquely determined by measuring these two amplitudes when layer HI is prepared with large enough attenuation that the multiple reflections between the two surfaces of the layer HI can be neglected. The validity of the methods was proven by the experiments. Using this method, instantaneous and non- contacting measurements of the amplitudes can be realized. Thus, the dynamic measurement of the dielectric permittivity becomes possible.