Computer modeling for propagation of ultrasonic waves in solid polycrystalline structures
Katı polikristal yapılarda ultrasonik dalga hareketlerinin bilgisayarda modellenmesi
- Tez No: 119084
- Danışmanlar: DOÇ.DR. C. HAKAN GÜR, PROF.DR. A. BÜLENT DOYUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Wave Propagation, Ultrasonic Scattering, Ultrasonic Wave Model, Computer Simulation. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz KATI POLİKRİSTAL YAPILARDA ULTRASONİK DALGA HAREKETLERİNİN BİLGİSAYARDA MODELLENMESİ KOLANKAYA, Orcan M.Sc, Metallurgical and Materials Engineering Department Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Hakan GÜR Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Bülent Doyum Aralık 2002, 69 Sayfa Endüstriyel ultrasonik test uygulamalarında, karmaşık yapılara sahip parçalar için hataların karakterizasyonu ve boyutlarının saptanması çok daha güvenilir ve doğru olmalıdır. Ultrasonik uygulamaların çeşitli aşamalarında yaygınlaşarak artan bilgisayar simülasyonları, uygun prob seçimi veya tasarımlarında çok verimli yöntem oluştururlar. Bu şekilde, karmaşık yapılarda uygulanacak metotlar deneysel yöntemlerden çok daha az maliyetle denene bilinmektedir. Bu tezin amacı, ultrasonik dalgaların polikristal malzemeler içerisindeki hareketlerini modellemektir. Polikristal malzemelerdeki saçılma davranışları genellendiği taktirde geliştirilen model her tür polikristal yapıya uygulanabilir ve her tane boyutu/frekans oram için geçerli olur. Bu tezdeki model, Stanke ve Kino tarafından gerçekleştirilen çalışmalar referans alınarak oluşturulmuştur. Programlama aşamasında Visual Basic 6.0© programlama dili kullanılmıştır. Program iki ana parametre grubundan oluşmaktadır. Birinci grup yoğunluk ve elastik sabit gibi malzeme değişkenlerini, ikinci grup ise frekans ve vkayıplarını hesaplayarak, animatik bir dalga simülasyonu sergileyecek şekilde tasarlanmıştır. Modeli basitleştirmek amacıyla, ses demeti açılımı ve sönümlenmeden kaynaklanan kayıplar kapsam dışı bırakılmıştır. Bu konudaki gelişmeler, kompleks yapılarda gerçekleştirilen ultrasonik testler için pratik sonuçlar doğurabilir. Bu yöntemle kritik bölgelerde bulunabilecek hatalar önceden modellenebilir. Bir diğer önemli uygulama da katmanlı yapılara sahip kompozit malzemeler üzerinde olacaktır. Anahtar sözcükler : Dalga hareketi, Ultrasonik Saçılma, Dalga Modeli, Bilgisayar Benzetimi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER MODELING FOR PROPAGATION OF ULTRASONIC WAVES IN SOLID POLYCRYSTALLINE STRUCTURES KOLANKAYA, Orcan M.Sc, Metallurgical and Materials Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Hakan GÜR Co-Supervisor: Prof. Dr. A. Bülent Doyum December 2002, 69 pages Ultrasonic testing in industrial applications must perform ever more accurate and reliable characterization and sizing of the defects in the components having complex shapes. Computer simulation that has been increasingly used at the various stages of ultrasonic engineering is an effective way of determining or designing the appropriate transducer for a given specific application. By this way, the performances of methods in complex configurations may also be demonstrated at a lower cost than experimental approaches. The aim of the thesis is to establish a model to simulate the propagation of ultrasonic waves in polycrystalline materials. In order to develop a model, scattering behavior of the polycrystalline materials should be generalized, to be able to apply this model to all sorts of polycrystalline media whose single-crystal anisotropy is not large. It is also valid for time-harmonic elastic waves with all ratios of grain size to wavelength. The proposed model is based on the studies of Stanke and Kino. mIn the programming stage, Visual Basic 6.0© was used. The program mainly consists of two parameter groups. First group considers material variables such as elastic constants and density. The second group takes into account wave variables, i.e., frequency or wavelength. The computer program was designed to give an animated simulation for the wave propagation and to obtain numerical results for the total attenuation due to scattering. For the sake of simplicity, the losses due to beam divergence and absorption were not taken into consideration. Improvements on this study may bring out various practical results such that the components having complex shapes can be exposed to a simulated ultrasonic inspection by locating defects at critical sections. Another practical application can be the ultrasonic inspection of composite materials with layered structures.