Otomatik gruplar ve yarıgruplar
Automatic groups and semigroups
- Tez No: 151457
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYRULLAH AYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Otomoto, otomatik gruplar, otomatik yarıgruplar, Automata, automatic groups, automatic semigrups II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ OTOMATİK GRUPLAR VE YARI GRUPLAR Halil İbrahim ÇİMEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman : Hayrullah AYIK Yıl : 2004, Sayfa : 70 Jüri : Yrd.Doç. Dr. Hayrullah AYIK : Prof. Dr. Yusuf ÜNLÜ : Yrd.Doç. Dr. Perihan DİNÇ ARTUT Bu çalışmada otomoto teoride önemli tanım ve teoremler verilerek regüler dillerin tespitine temel oluşturulacaktır. En kullanışlı regüler lisanlar verilmiştir.. Otomatik gruplar hakkında yapılan çalışmalar bir araya toplanmıştır. Bu sayede otomatik grupların özellikleri bir araya toplanmıştır. Bilinen otomatik grup örnekleri ve yapıları verilmiştir. Son bölümde otomatik yangruplar hakkında yazılan tüm çalışmalar bir araya toplanmıştır. Böylece otomatik yangruplann özellikleri otomatik gruplar ile karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Son olarak otomatik yarıgrap örnekleri ve bilinen otomatik yangrup yapılan anlatılmıştır. Otomatik gruplar ve yarıgruplar hakkında elde edilen tüm sonuçlar bir araya toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS AUTOMATIC GROUPS AND SEMIGROUPS Halil Ibrahim ÇİMEN DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNTVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Hayrullah AYIK Year :2004, Pages :70 Jury : Assist. Prof. Dr. Hayrullah AYIK : Prof. Dr. Yusuf ÜNLÜ : Assist. Prof. Dr. Perihan DİNÇ ARTUT In this study by means of giving important theorems and definitions, we construct a basic for regular languages. We give a most useful regular languages. We also collect all study about automatic groups. So we mention about properties of automatic groups. We give examples about automatic groups which is known. In last chapter, we pick up all study which is written about automatic semigroups. Finally, we give examples of automatic semigroups and automatic semigroup structure. We collect all results which is mentioned about automatic groups and semigroups.