Çukurova bölgesi Adana ve Mersin illerinde süs bitkileri sektörünün bugünkü durumu ve gelişme olanaklarının araştırılması
The research of the present case and the progress possibility of the ornamental plants sector in Çukurova region in Adana and Mersin cities
- Tez No: 151466
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVİL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Cutting flower, Exterior Place, Interior Place, Ornamental Plants. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ ADANA VE MERSİN İLLERİNDE SÜS BİTKİLERİ SEKTÖRÜNÜN BUGÜNKÜ DURUMU VE GELİŞME OLANAKLARTNIN ARAŞTTRDLMASI Gülay TOKGÖZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Sevil ALTAN Yıl: 2004, Sayfa: 85 Jüri : Prof. Dr. Sevil ALTAN : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Bu çalışma Adana ve Mersin illerinde süs bitkileri üretimi yapan işletmelerin problemlerini belirlemek ve problemlerin çözümü için öneriler geliştirmek amacı ile anketleme yapılarak 2003-2004 yıllan arasında yürütülmüştür. Çukurova bölgesi gerek iklim yapısı gerekse uzun vejetasyon dönemi ile ucuz ve kaliteli süs bitkileri yetiştiriciliğine olanak sağlamaktadır. Bu nedenle Çukurova bölgesinde süs bitkileri üretimi yapan işletmeler sayı olarak her geçen gün artmakta ve üretim deseni çeşitlenmektedir. Bu çalışma ile Çukurova bölgesinde süs bitkileri üretimi yapan işletmelerin kalifiye eleman bulma konusundaki sıkıntıları, kredi sağlama ve pazarlama sorunları, kira masrafları, üreticilerin yeterli teknik bilgiye sahip olup olmadıkları anketlerden alınan veriler yoluyla saptanmıştır. Sonuç olarak Çukurova bölgesi konum ve iklim özellikleri açısından ele alındığında, bölgenin ülke genelinde özel bir öneme sahip olduğu ve dolayısı ile süs bitkileri yetiştiriciliğinin ve üretilen ürünlerin kalitesinin günden güne yükseldiği gözlenmektedir. Anahtar kelimeler : Kesme Çiçek, İç Mekan, Dış Mekan, Süs Bitkileri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE RESEARCH OF THE PRESENT CASE AND THE PROGRESS POSSİBİLİTY OF THE ORNAMENTAL PLANTS SECTOR IN ÇUKUROVA REGION IN ADANA AND MERSİN CITIES Gülay TOKGÖZ DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Sevil ALT AN Year : 2004, Pages: 85 Jury : Prof. Dr. Sevil ALLAN : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKÎN : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ This carried out to determine the problems of the firms in Çukurova ornamental producing plants by questioning in 2003-2004. Çukurova area allows producing good quality and cheap ornamental plants thanks to climatic condition and long vegetative period. For this reason a number of firms producing ornamental plants growing and production pattern is getting diversity. With this study, the problems of firms producing ornamental plants have been identified and it has been concluded that they do not have enough technical knowledge. The problems of finding qualified employees supply of loans from the banks, the expense of the land and the rents, the problems of marketing have been determined and the required data has been gathered through the research. Consequently, when Çukurova region deal with its climatic and other features, it is understood that this region is of great importance throughout the country and so it is seen that to grow ornamental plants and the quality of this products increase gradually.