Ovacık (Silifke) kuvarsit açık işletmelerinin stabilite değerlendirmesi
Slope stability assessment of quartzite quarry in Ovacık (Silifke)
- Tez No: 151465
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Açık İşletme, Şev Stabilite Analizi, Güvenlik katsayısı, Deprem şiddeti
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ OVACIK (SİLİFKE) KUVARSİT AÇIK İŞLETMESİNİN STABİLİTE DEĞERLENDİRMESİ îlkin ANDAÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DAĞ Yıl: 2004 Sayfa: 82 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet DAĞ Yrd. Doç. Dr. Suphi URAL Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, Ovacık Kuvarsit Açık İşletmesinin güvenlik katsayısı (F) değerlerinin mevcut ve nihai durumu için hesaplanmasıdır. Çalışma kapsamında öncelikle formasyonların Birim hacim ağırlık, Brazilian Çekme dayanımı (Brazilian), Nokta yük dayanım indeksi, Tek ekseli basma dayanımı değerleri bulunmuştur. Şev stabilite hesaplamalarında kullanılmak üzere Makaslama dayanımı deneyleri yapılarak, kohezyon ve içsel sürtünme açısı değerleri saptanmıştır. İşletmenin şev stabilite durumunu belirtmek için Fransa'da Ecoles des Mines de Paris'te geliştirilen bilgisayar programı yardımıyla hesaplamalar yapılmıştır. Hesaplamalarda deprem etkisinide belirlemek için farklı deprem şiddetlerinde güvenlik katsayısı (F) değerleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SLOPE STABILITY ASSESSMENT OF QUARTZITE QUARRY IN OVACIK (SİLİFKE) îlkin ANDAÇ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet DAG Year: 2004 Pages: 82 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL Assist. Prof. Dr. Ergül YAŞAR Assist. Prof. Dr. Ahmet DA? Assist. Prof. Dr. Suphi URAL Assist. Prof. Dr. Mustafa AKYILDIZ The aim of this MSc thesis is to calculate the safety coefficient factors (F) of Ovacık quartzite open pit mine in present conditions. In this study, firstly unit volume weight, tensile strength (Brazilian), point load strength index and uniaxial compressive strength of the formations are determined. Furthermore due to use for the slope stability calculations; cohesion and internal friction angles are found by doing the shear strength tests. In order to indicate the slope stability condition, the calculations were made with the help computer programme which were developed at Ecoles des Mines de Paris in France. The security factor (F) values are determined in different earthquake stresses in order to indicate the earthquake effect. Key Words'. Open pit mine, Slope stability analysis, Factory of security, Earthquake stresses. II