En küçük kareler yöntemi ile Ridge rekresyon yönteminin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
The examing least square method and Ridge regression methot by comparison
- Tez No: 151475
- Danışmanlar: PROF.DR. TAMER KAYAALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Çoklu bağlantı, En Küçük Kareler Yöntemi, Ridge Regresyon Yöntemi, e\l?\, Multicollinearity, Least Square Method, Ridge Regresyon Method, 44 n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ İLE RİDGE REGRESYON YÖNTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ EbruERGÛNEŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman :Prof. Dr. Tamer KAYAALP Yıl: 2004, Sayfa: 70 Jüri : Prof. Dr. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Zeynel CEBECİ Prof. Dr. Mustafa AKAR Çoklu doğrusal regresyon analizinin varsayımları sağlandığı taktirde parametrelerin tahmini, en küçük kareler yöntemiyle en iyi yansız tahminleri verir. Ancak, bu varsayımlar içinde bağımsız değişkenler arasında yakın doğrusal bir ilişki olmaması varsayımı bozulduğunda çoklu bağlantı meydana gelir. Bu durum regresyon katsayılarının varyanslannm artması, yanlış işaretler, t değerinin düşmesi gibi problemleri de beraberinde getirir. Bu çalışmada çoklu bağlantı problemi anlatılmış, bu problemin giderilmesi için Ridge regresyon(RR) yönteminin kullanımı gösterilmiştir. Çoklu bağlantı problemi olan bir örneğe öncelikle en küçük kareler yöntemi(EKK) daha sonra da RR yöntemi uygulanmıştır. Karşılaştırma kriteri olarak EL?\ ve R2 kullanılmıştır. Sonuç olarak, çoklu bağlantı varlığında, İ^Z^j'yı azaltması, i?2'nin fazla azalma göstermemesi, çoklu bağlantı problemini gidermesi ve dolayısıyla EKK yönteminden daha etkin parametre tahmini yapması sebebiyle RR yöntemi, EKK yöntemi yerine önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EXAMING LEAST SQUARE METHOD AND RIDGE REGRESSION METHOD BY COMPARISON EbruERGÜNEŞ DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof. Dr. Tamer KAYAALP Year: 2004, Pages: 70 Jury : Prof. Dr. Tamer KAYAALP Prof. Dr. Zeynel CEBECİ Prof. Dr. Mustafa AKAR If the assumptions of the multiplelinear regression analysis are achieved, the estimation of the parameters give the best, unbiased estimations with the least square method. However, multicollinearity occurs, when the assumption which implies there is no close linear relation among independent variables is not achieved. This situation comes up with the problems of increase in the variations of the regression coefficient, wrong signs, decrease in“t”value and so on. In this study, multicollinearity was explanied and in order to solve this problem, the use of Ridge regression(RR) method was examined. Ordinary least square(OLS) and RR method was applied on same sample that has multicollinearity problem were used as a comparison criteria. Consequently, existence of multicollinearity, RR has decreased £[£,2], has blocked significantly decreasing of R2, has decreased multicollinearity problem. So, RR was proposed instead of OLS because RR estimated parameters more efficiently than OLS.