Doğu Akdeniz bölgesi sert çekirdekli meyve ağaçlarında erik cücelik virüsü ( Prune Dwarf Virus, PDV )'nün değişik yöntemlerle saptanması
Detection of Prune Dwarf Virus (PDV) on stone fruits in eastern mediterranean region by using advanced methods
- Tez No: 151498
- Danışmanlar: PROF.DR. SAADETTİN BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Prune Dwarf Virus, PDV, Sert Çekirdekli Meyveler, Doğu Akdeniz Bölgesi, Prune Dwarf Virus, PDV, Stone Fruits, Eastern Mediterranean Region. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE AĞAÇLARINDA ERİK CÜCELİK VİRÜSÜ (Prune Dwarf Virus, PDV)'NÜN DEĞİŞİK YÖNTEMLERLE SAPTANMASI Bengühan OĞUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Yıl: 2004, Sayfa: 82 Jüri : Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Doç. Dr. Mehmet Ertugrul GÜLDÜR 2002-2004 yıllan arasında yapılan bu çalışmada; üretim materyali, tohum ve polenlerle yayıldığı bilinen Erik Cücelik Virüsü (Prune Dwarf Virus, PDV)'nün Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki sert çekirdekli meyve ağaçlarında oluşturduğu zararın ve yaygınlığının saptanması amaçlanmıştır. Adana, İçel ve Kahramanmaraş, bölgede sert çekirdekli meyve yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı illerdir. Bu alanlarda yapılan surveyler sonucu seçilen örneklerden; biyolojik, serolojik ve moleküler yöntemler ile birlikte elektron mikroskop çalışmaları yapılmıştır. ELISA testi ve mekanik inokulasyon çalışmaları ile PDV'nin varlığı saptanmıştır. Virüsün infeksiyonu mahleb (Prunus mahaleb) ve kirazda (P. avium) saptanırken; bölgede survey yapılan bahçelerdeki erik, kayısı, vişne ve şeftalide bu virüsün infeksiyonuna rastlanmamıştır. PDV saflaştınlmış ve virüs proteininin molekül ağırlığı SDS-PAGE yönteminde 23 kDa olarak belirlenmiştir. Total RNA ekstraksiyonu yapılarak RT-PCR işleminde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETECTION OF PRUNE DWARF VIRUS (PDV) ON STONE FRUITS IN EASTERN MEDITERRANEAN REGION BY USING ADVANCED METHODS Bengfihan OGUZ UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCE DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION Supervisor : Prof. Dr. Saadettin BALO?LU Year: 2004, Page: 82 Jury : Prof. Dr. Saadettin BALO?LU Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul GÜLDÜR This study was carried out for detection of Prune Dwarf Virus (PDV) on stone fruits in the Eastern Mediterranean Region between 2002- 2004. Adana, İçel and Kahramanmaraş is known as a most important stone fruits producing provinces. The survey studies were conducted by collecting samples from the stone fruits seedlings and trees. The samples were tested by biological, serological, molecular techniques and electron microscopy to determine PDV infection. PDV was detected on P. mahaleb and P. avium. The other hosts (plum, apricot, sour cherry and peach) were found to be virus free. The PDV has been purified and molecular weight of its coat protein was definied 23 kDa in SDS-PAGE. Total nucleic acid extraction was done and used for RT-PCR.