Çukurova bölgesi'nde değişik hardal ( Sinapis spp. ) türlerinde farklı azot dozlarının verim ve kalite öğelerine etkisi
The effects of different nitrogen doses on seed yield and quality charecteristics of mustard ( Sinapis spp. )
  1. Tez No: 151507
  2. Yazar: AYŞE ASLI YENİKALAYCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİHA KIRICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hardal, populasyon, azot dozu, tohum verimi, Sinapis spp(mustard), population, nitrogen rate, seed yield. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BOLGESI'NDE DEĞİŞİK HARDAL (Sinapis spp.) TÜRLERİNDE FARKLI AZOT DOZLARININ VERİM VE KALİTE ÖĞELERİNE ETKİSİ AYŞE ASLI YENDXALAYCI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Saliha KIRICI Yıl: 2004, Sayfa: 82 Jüri : Prof. Dr. Saliha KIRICI : Prof Dr. Menşure ÖZGÜVEN : Prof. Dr. Halis ARIOĞLU : Yard. Doç. Dr. Abdulhabip ÖZEL : Yard. Doç. Dr. Ahmet MERT Çukurova Bölgesi'nde Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında 1996-97, 1997-98 ve 2002-2003 yıllan kış üretim sezonlarında 3 yıl süre ile yürütülen denemede; 3 beyaz, 2 siyah olmak üzere 5 hardal populasyonunda 4 azot dozunun (0-5-10-15 kg/da N) verim ve kalite üzerine etkileri araştırlımıştır. Azot dozları yönünden; 5 kg/da N uygulamasında bin tane ağırlığı ve harnupta tohum sayısı en yüksek değerlere ulaşmış, 15 kg/da N uygulamasında ise en yüksek tohum verimi ve sabit yağ verimi elde edilmiştir. Sonuçta; azot dozlarının bitki boyu, bitkide harnup sayısı, tohumda sabit yağ oranı ve protein oranlarına belirgin etkisi saptanamamıştır. Bitki boyu, bitkide dal sayısı, bitkide harnup sayısı, harnupta tohum sayısı, tohumda sabit yağ oranı değerleri siyah hardal populasyonlannda daha yüksek çıkmıştır. Tohum verimi, bin tane ağırlığı, sabit yağ verimi ve protein oranlan beyaz hardal türlerinde üstünlük göstermiştir. Tohum verimleri 18.67-191.5 kg/da, tohumda sabit yağ oranlan % 19.3-33.3 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECTS OF DIFFERENT NITROGEN DOSES ON SEED YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS OF MUSTARD (Sinapis spp.) AYŞE ASLI YENDXALAYCI DEPARTMENT OF FIELD CROP INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Saliha KIRICI Year: 2004, Pages: 82 Jüri : Prof. Dr. Saliha KIRICI : Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN : Prof. Dr. Halis ARIO?LU : Asist Prof. Dr. Abdulhabip ÖZEL : Asist. Prof. Dr. Ahmet MERT A three-year study was conducted to determine the effect of different nitrogen doses (0-5-10-15 kg/da N) on seed yield and quality characteristics of five different mustard populations (three white mustard and two black mustard) in the winter season of 1996-1998 and 2002-2003 at the experimental field of Çukurova University, Agriculture Faculty. The results indicated that the highest seed number/pod and 1000 seed weight values were obtained with the application of 50 kg/ha N application, but the highest seed yield and oil content were obtained with the application of 150 kg/ha N. Plant height, pod number/plant, seed oil content and protein content were not affected clearly from the application of different N doses. Plant height, brunch number/plant, pod number/plant, seed number/pod and seed oil content were high in black mustard populations. Seed yield, 1000 seed weight, oil content and protein content were high in white mustard species. Seed yield was varied between 18.67 and 191.5 kg/da and oil yield varied between 19.3 and 33.3%.