Çinko elektrot yüzeyinde su camı filmi oluşturulması ve korozyon davranışlarının incelenmesi
Preparation of water-glass film on zinc electrode surface and investigation of corrosion behaviors
- Tez No: 151515
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLYAS DEHRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sodyum silikat, Seryum(III) klorür, EIS, Çinko elektrotjlkkat, Sodium silicate, Cerium(III) chloride, EIS.Zinc electrode.Primer II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇİNKO ELEKTROT YÜZEYİNDE SU CAMI FİLMİ OLUŞTURULMASI VE KOROZYON DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Işıl BEYZİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr.İlyas DEHRİ Yıl: 2004 Sayfa: 54 Jüri: Doç.Dr.İlyas DEHRİ : Prof.Dr.Mehmet ERBİL : Yrd.Doç.Dr.A.Murat GİZİR Çinko elektrotların yüzeyinde,çevreye ve insan sağlığına zararlı olmayan Sodyum silikat (su camı) çözeltileri kullanılarak bekletme (5 ve 21 gün süreyle) yoluyla ve Siklik Voltametri ile boya veya kaplama altına uygulanabilecek pasifleştirici ilk kat koruyucu film tabakası oluşturulmaya çalışılmıştır.Koruyucu filmin oluşumuna yardımcı olması amacıyla sodyum silikat çözeltilerine Seryum(III) klorür çözeltisi eklenmiştir.Bu çözeltilerde çinko elektrot yüzeyinde bekletme sürelerinin sonunda oluşan filmlerin ve elektrokimyasal yolla oluşturulan filmlerin 0,5 M Sodyum sülfat çözeltisinde Nyquist diyagramları ve akım-potansiyel eğrileri elde edilmiştir. Gerek bekletme ile gerekse elektrokimyasal yolla oluşan silikat filminin korozyon potansiyelinde yapılan impedans ölçümlerinde kısmen koruyucu olduğu saptanırken, akım-potansiyel eğrilerinden elde edilen sonuçlar filmin yüzeyden uzaklaştığını ve koruyuculuğunun kaybolduğunu göstermiştir. Bu da oluşan filmin poröz yapıda ve geçirgen olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis PREPARATION OF WATER-GLASS FILM ON ZINC ELECTRODE SURFACE AND INVESTIGATION OF CORROSION BEHAVIORS Işıl BEYZİ ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUDE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES CHEMISTRY DEPARTMENT Adviser: Doç.Dr.İlyas DEHRİ Year: 2004 Page: 54 Jury: Assoc. Pro f.İlyas DEHRİ : Prof.Dr.Mehmet ERBİL : Assist.Prof.A.Murat GİZİR Protective films are known as primers can be applied to underpaint or undercoating containing sodium silicate (water glass) which is acceptable for environmental and human health were prepared on zinc electrodes by immersion and Cyclic Voltametry. Cerium(III) chloride solutions were added to sodium silicate solutions to improve the protective films. The Nyquist Diagrams and Current- Potential curves of the formed films in these solutions by immersion and electrochemical techniques were obtained in 0,5 M sodium sulfate solutions. The impedans measurements at the corrosion potentials of the silicate films which are formed by immersion and electrochemical techniques showed that the films are partly protective, on the other hand the results of current-potential curves showed the films left the metal surface and lost their protectiveness.This shows those films are porous and permeable.