Petrol sondajlarında çamur
Drilling mud in the oil well drilling
- Tez No: 151522
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADEM ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Petrol sondajı, Sondaj çamuru, Formasyon özellikleri, Oil well drilling, Drilling mud, Formation properties. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ PETROL SONDAJLARINDA ÇAMUR Hüseyin BÜYÜKGÖZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Adem ERSOY Yıl: 2004 Sayfa:73 Jüri: Prof.Dr. Mesut ANIL Doç.Dr. Adem ERSOY Doç.Dr. Hasan Çetin Yrd.Doç.Dr. Ergül YAŞAR Yrd.Doç.Dr. Ahmet DAĞ Bu çalışmada, petrol sondajlarında kullanılan sondaj çamuru incelenmiştir. Sondaj çalışmalarında kullanılan çamurun hazırlanması, uygulanması ve bakımı değerlendirilmiştir. Ayrıca petrol sondaj larında kullanılan sondaj çamurunun özellikleri ve görevleri, sondaj çamurunun test yöntemleri ve kullanılan cihazlar, sondaj çamuru hazırlanmasında kullanılan katkı maddeleri, sondaj çamurunun kirlenmesi halinde ıslah yöntemleri ve katı madde kontrol ekipmanları açıklanmıştır. Türkiye'de yapılan petrol sondajlarının çoğunluğu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (T.P.A.O.) tararından yapılmaktadır. T.P.AO.' nın gerçekleştirdiği bir petrol sondajında sondaj çamuru incelenmiş olup, uygulamanın sonuçlan verilmiştir. Bu çalışmada açılan kuyu 1 100 metre olup, daha önce bölgede yapılan sondaj çalışmalarından elde edilen litolojik bilgilere göre çamur hazırlanmış ve sondaja başlanmıştır. Sondaj esnasında kesilen litoloji incelenmiş ve çamurda meydana gelen değişmelere göre çamur özellikleri değiştirilmiştir. Ayrıca bütün sondaj çalışması esnasında kullanılan sondaj çamurunun maliyet analizi ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılan sondaj çamurunun katı madde kontrolü yapılmış olup, kullanılan ekipmanların özellikleri ve sondaj performansı ile ilişkisi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS DRILLING MUD IN THE OIL WELL DRILLING Hüseyin BÜYÜKGÖZ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Adem ERSOY Year : 2004 Page :73 Jury : Prof.Dr. Mesut ANIL Assoc.Prof.Dr. Adem ERSOY Assoc.Prof.Dr. Hasan ÇETİN Assist.Prof.Dr. Ergül YAŞAR Assist.Prof.Dr. Ahmet DA? In this study, the drilling mud used in oil well drilling is investigated. The preparation, application and controlling of mud mixture used in petroleum drilling are assessed. Separately, the properties and task of the drilling mud, testing methods and instruments, the additive materials used in preparing the mud, and the controlling equipments used to improve the mud where lose its compositional and chemical ratio, and application of these equipments were explained. Generally, the oil well drilling in the Turkey was carried out by Turkish Petroleum Corporation (T.P.A.O). A drilling mud in an oil well used by TPAO is investigated and the results of the application are presented. In this study, the length of the borehole was 1100 m and the drilling mud mixture was prepared according to the lithological informations obtained previously drilled wells in the area. The cuttings taken during the drilling were investigated and according to the change in the mud content and the mud properties were modified. Separately, the cost analysis of the individual mud mixture is carried out and evaluated. Solid material control of the drilling mud was continuously examined. The properties of the controlling equipments and their relations with the drilling performance were explained.