Doğu Akdeniz bölgesi bazı sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında elma klorotik yaprak leke virüsü (apple chlorotic leafspot virus, ACLSV)'nün değişik yöntemlerle saptanması
Detection of apple chlorotic leafspot virus (ACLSV) on eastern mediterranean some stone and pome fruit trees by different methods
- Tez No: 151531
- Danışmanlar: PROF.DR. SAADETTİN BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Apple chlorotic leaf spot virus, stone and pome fruits, ELISA, PCR II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZÎ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ BAZI SERT VE YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVE AĞAÇLARINDA ELMA KLOROTİK YAPRAK LEKE VİRÜSÜ (APPLE CHLOROTIC LEAFSPOT VIRUS, ACLSV)'NÜN DEĞİŞİK YÖNTEMLERLE SAPTANMASI LiliferBAYIRDAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU 2004 Sayfa: 77 Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Doç. Dr. Mehmet Ertuğrul GÜLDÜR Doğu Akdeniz Bölgesi'nin Adana, İçel, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde hem sert çekirdekli hem de yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının yetiştirildiği alanlarda Apple Chlorotic Leaf Spot Virus (ACLSV) nün saptanması amacıyla survey çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Biyolojik ve serolojik testlemeler sonucunda ACLSV için kirazda %1.3 ve elmada % 4.7 infeksiyon oranlan belirlenmiştir. Vişne, kayısı ve armut örneklerinde herhangi bir infeksiyon saptanmamıştır. Mekanik inokulasyon çalışmaları sonucunda Chenopodium amaranticolor yapraklarında klorotik beneklenme belirtileri oluşurken Nicotiana occidentalis yapraklarında deformasyon belirtileri gözlenmiştir. Çalışmada anlaştırma, total RNA izolasyonu ve PCR (Polymerase Chain Reaction) yöntemleri ile elektron mikroskop çahşmalan hastalığa neden olan etmeni tanılamak için kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler; Elma Klorotik Yaprak Leke Virüsü, sert ve yumuşak çekirdekli meyveler, ELISA, PCR
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETECTION OF APPLE CHLOROTIC LEAF SPOT VIRUS (ACLSV) ON EASTERN MEDITERRANEAN SOME STONE AND POME FRUIT TREES BY DD7FERENT METHODS LiliferBAYIRDAR UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION Supervisor : Prof. Dr. Saadettin BALO?LU Year : 2004 Pages: 77 Jury : Prof. Dr. Saadettin BALO?LU Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Assoc. Prof.Dr. Mehmet Ertuğrul GÜLDÜR A series of surveys were carried out in both stone and pome fruits growing areas of Adana, îçel, Hatay, Kahramanmaraş and Osmaniye provinces in the East Mediterranean for the detection of Apple Chlorotic Leaf Spot Virus (ACLSV). There is no infection in sourcherry, apricot and pear samples, when tested. In cherries 1.3 % and in apple 4.7 % infection rate was determined. Deformation symptoms were monitored on Nicotiana occidentalis leaves by mechanical inoculation. While Chlorotic mottle symptoms were occurred on Chenopodium amaranticolor leaves. In this studies; prufication, electron microscopy, total RNA isolation and PCR (Polymerase Chain Reaction) methods were performed for the identification of causal agent of diseases.