Bazı ılıman iklim meyve tür ve çeşitlerinin subtropik koşullardaki performansları
Performances of some temperate zone fruit species and cultivars under subtropical conditions
- Tez No: 151530
- Danışmanlar: PROF.DR. AYZİN KÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeftali, nektarin, kiraz, elma, subtropik bölgeler, Peach, nectarine, cherry, apple, subtropical regions. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI ILIMAN IKLIM MEYVE TUR VE ÇEŞİTLERİNİN SUBTROPİK KOŞULLARDAKİ PERFORMANSLARI Oğuzhan EMERCE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ayzin B. KÜDEN Yıl : 2004, Sayfa: 60 Jüri : Prof. Dr. Ayzin B. KÜDEN Prof. Dr. AH KÜDEN Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Bu çalışma, 2004 yılında Çukurova Üniversitesi Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Adana' daki bahçesinde yürütülmüştür. Araştırmada GF-677 anacı üzerine aşılı, 6 şefMi ve 8 nektarin çeşidi ile Prunus mahalep anacı üzerine aşılı, 5 kiraz çeşidi ve M9 anacı üzerine aşılı, 4 elma çeşidi kullanılmıştır. Early Maycrest ve Francoise şeftali çeşitleri 12 Mayıs'ta derilerek en erkenci çeşitleri oluşturmuştur. Gransun, Superred ve Armking nektarin çeşitleri ise 26 Mayıs'ta derilerek en erkenci nektarinler olmuşlardır. Romestar şeftali çeşidi (15 Temmuz), ile Morsianni-51 nektarin çeşidi (26 Temmuz) en geç derilen çeşitler olmuşlardır. Romestar şeftali çeşidi 39.69 kg/ağaç ile en yüksek verimi vermiştir. Elmalardan Golden Dorset ve Vista Bella çeşitleri en erken derilen (7 Haziran) elma çeşitleri olmuşlardır. Elmalarda en yüksek verim 6.27 kg/ağaç ile Anna elma çeşidinden alınmış, bunu 5.96 kg/ağaç ile Vista Bella izlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PERFORMANCES OF SOME TEMPERATE ZONE FRUIT SPECIES AND CULTIVARS UNDER SUBTROPICAL CONDITIONS Oğuzhan EMERCE DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDINCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ayzin B. Küden Year : 2004, Pages: 60 Jury : Prof. Dr. Ayzin B. Küden Prof. Dr. Ali Küden Prof. Dr. Faruk Emeksiz This study is carried out in the orchards of Pozantı Agricultural Research and Application Center in Adana in 2004. 6 peach and 8 nectarine cultivars budded on GF-677 rootstock; 5 cherry cultivars budded on Prunus mahalep rootstock and 4 apple cultivars budded on M9 rootstock were used as experimental material. Early Maycrest and Francoise peach cultivars were the earliest ones, harvseted on 12th of May. Gransun, Superred and Armking nectarine cultivars were the earliest nectarine cultivars harvested on 26th of May. Romestar was the latest peach (15th July) and Morisiani was the latest nectarine (26th July) cultivars. Romestar peach cultivar gave the highest yield with 39.69 kg/tree. Golden Dorset and Vista Bella apple cultivars were the earliest harvested (7 June) cultivars. The highest yield in apples were obtained from Anna (6.27 kg/tree) and Vista Bella (5.96 kg/tree).