Elektro-erozyonla kalıpların işlenmesinde yöntem parametrelerinin etkileri
The effects of electrical discharge machining (EDM) parameters in manufacturing of dies and molds
- Tez No: 151539
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN DİKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akım, Gerilim, Ark Süresi, Takım Elektrot, Dielektrik Sıvı, Malzeme Kaldırma Oranı, Bağıl Aşınma Oranı, Yüzey Pürüzlülüğü, Amperage, Voltage, Duration of Arc, Tool Electrode, Dielectrical Fluid, Material Removal Rate, Relative Wear Rate, Surface Roughness
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüsü : Fen Bilimleri Anabilim Dalı : Makine Mühendisliği Programı : Malzeme ve İmalat Tez Danışmanı : Prof. Dr. Adnan DİKİCİOĞLU Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Aralık 2003 ÖZET ELEKTRO-EROZYONLA KALIPLARIN İŞLENMESİNDE YÖNTEM PARAMETRELERİNİN ETKİLERİ Cenk ERTURK Bu çalışmada, sanayiinin farklı ihtiyaçtan neticesinde doğan ve günümüze dek giderek gelişen ileri (konvansiyonel olmayan) imalat yöntemlerinin tercih edilme sebepleri anlatılmış, kısaca söz konusu yöntemler hakkında bilgiler (çalışma prensipleri, kullanılan malzemeler, kullanılan ekipmanlar, yöntemin avantaj ve dezavantajları) verilmiş ve bu yöntemlerden elektroerozyon yöntemi detaylı olarak incelenmiştir. Pek çok parametre içeren elektroerozyon yöntemindeki bu parametreler ve uygulamaya nasıl etkidikleri irdelenmeye çalışılmıştır. Ulaşılan bu teorik sonuçların uygulamayla desteklenip desteklenmediğinin kontrolü ise elektrot malzemeleri, güç seviyeleri, ark ve bekleme süreleri değiştirilerek gerçekleştirilen 9 adet deneyle sağlanmaya çalışılmıştır. Deney sonuçlarının teorik varsayımlarla paralellik gösterdiği görülmüştür. Her biri ayrı ayn gelişime açık olan ileri imalat yöntemlerinin konvansiyonel işleme yöntemlerinden üstün olmadığı ve ileri imalat yöntemlerinin belirli ihtiyaçlar üzerine bulunduğu ve geliştirildiği bu çalışmanın hiçbir noktasında unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
University : İstanbul Technical University Institute : Institute of Science and Technology Science Programme : Mechanical Engineering Programme : Material Science and Manufacturing Supervisor : Prof. Adnan DIKICIOGLU Degree Awarded and Date : M Sc. - December 2003 ABSTRACT THE EFFECTS OF ELECTRICAL DISCHARGE MACHINING (EDM) PARAMETERS IN MANUFACTURING OF DIES AND MOLDS Cenk ERTURK In this study, the non-traditional machining methods which are bom and developed because of the demands of the industry, are examined. Firstly, the preference causes of the non-traditional machining methods are explained. Then, general informations (working principles, workpiece materials, equipments, advantages and disadvantages ) about the mentioned methods are presented briefly. Finally, as one of the non-traditional machining methods, electrical discharge machining (EDM) is explained in details. The numerous parameters of EDM and their critical effects in industrial applications are examined. The theoretical informations about the method are supported by 9 experiments in which method parameters such as electrode materials, power levels, arcing and waiting durations have been changed. According to the results of the experiments it has obviously been seen that the theoretical and the practical results are in parallel. During this study it never must been forgotten that the non-traditional machining methods are not always superior to traditional machining methods and the non-traditional machining methods are developed because of industrial needs.