Çalışma ortamlarında verimliliğin artırılmasının büro mekanlarıyla ilişkilendirilmesi
Making connection with increasing efficiency at workplaces and office buildings
- Tez No: 151624
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAL ULUENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: verimlilik, çalışma ortamı, büro binası, kültür, fiziksel ve psikolojik gereksinimler. vııı, efficiency, workplace, office buildings, culture, physical and psychological requirements. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Çalışma ortamları, yaşantımızın önemli bir parçasını oluşturan ve bütün günümüzü kapsayan“çalışmak”eyleminin gerçekleştiği mekanlardır. Bu mekanların bulunduğu binalardan biri de büro binalarıdır. Büro binalarını planlama, tasarlama ve işletme zor ve pahalı bir girişimdir. Büro binaları gibi oldukça kıymetli bir kaynağı, kullanıcının verimini artırmaya yönelik kurgulamamak olumsuz sonuçlar doğuracaktır. İşlevsel olarak kapasitesi iyi saptanmış, mekanları esnek kullanıma elverişli büro binaları tasarlamak zorunludur. Günün tekniğine ait en son imkanlar ile teknolojiye insanın duygusal yönünü -kültürünü, davranışsal faktörlerini, vb.- katarak büro binalarında çalışanlara sağlıklı ve insancıl bir çalışma ortamı sağlamak çalışanların verimliliklerini artıracaktır. Bu doğrultuda yapılan çalışma 5 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışma ortamları büro binalarıyla ilişkilendirilerek, çalışmanın amacı belirlenmektedir. İkinci bölümde, büro binalarının tanımı yapılmakta, tarihsel süreç içerisinde büro binalanndaki gelişim ve ana tasarım ilkeleri örneklerle incelenerek, yeni teknolojilerin büro binaları tasarımına yansımasından bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde, çağdaş çalışma mekanlarında insan faktörünün önemine ve verimine değinilmektedir. Ayrıca, büro binalarını kullanan insanların fiziksel ve psikolojik gereksinimleri tanımlanarak, çalışanların verimliliğinin tarifi yapılmaktadır. Dördüncü bölümde, çalışma ortamlarında verimliliği etkileyen fiziksel ve psikolojik faktörler tanımlanmaktadır. Fiziki ve psikolojik koşulların iyileştirilmesi için tasarım ve de uygulama. aşamasında yapılması gerekenler belirtilmektedir. Beşinci bölümde ise, geleceğin çalışma ortamlarında verimliliği artırmak için dinamizm ve esnekliği sağlayarak, insana, onun gereksinimlerine ve çalışma ortamlarına yatırım yapma gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Workplaces are the location that form the important part of our lives and where“working”action, that covers our whole day, takes place. One of the buildings that have this kind of places is office buildings. Planning, designing and administrating of office buildings are difficult and expensive effort. Not thinking about a resource that is very valuable like office buildings for increasing the efficiency of users may produce negative results. Designing office buildings that has a well determined functional capacity and convenient places for flexible usage is unavoidable. With the today's technique, adding human's emotional side- culture, behavior factors etc. - to the technology, will increase efficiency to provide a healthy and humanist workplace to the workers who study in office buildings. In that direction, the study comprises 5 chapters. In the introduction section, the aim of the study is determined by making connection between workplaces and office buildings. In the second chapter, besides the definition of office buildings, the usage of new technologies at designings of these buildings is explained by examining their developments in historical order and the basic design principles with examples. In the third chapter, giving importance to human factor and efficiency are mentioned in the contemporary workplaces. Moreover, the efficiency of the workers is determined by the definition of physical and psychological requirements of people who work in office buildings. In the fourth chapter, pysical and pyschological factors which influence efficiency in the workplace are determined. Creating needs at designing and application level to make physical and psychological conditions right are explained. In brief, in the fifth section, the importance of investments to workplaces and human needs by providing dynamism and flexibility to increase efficiency at the workplaces of the future is emphasized.