High tech ofis yapıları ve ekolojik ofis yapılarının gelişimine olan etkisi
High tech offices and their effective role in the development of ecological offices
  1. Tez No: 151623
  2. Yazar: TUNA ENERCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL ULUENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, High Tech Ofis Yapılan, Enerji Korunumu, Sürdürülebilir Mimari, Ekolojik Ofis Yapılan, Technology, High tech offices, Energy conservation, Sustainable architecture, Ecological offices
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Geçmişten günümüze teknoloji daima gereksinimlere cevap olarak ortaya çıkmış ve endüstri devriminden high tech hareketin oluşumuna kadar mimarinin ötesinde gelişmeler göstermiştir. High tech hareketin oluşumuyla birlikte mimarlık, teknolojik anlamda hakkettiği yeri almıştır. Yapı ve yapım alanındaki gelişmeler, yeni yapım sistemlerini, yeni yapım tekniklerini ve yeni malzeme olanaklarım beraberinde getirmektedir. High tech, ağır betonarme sistemleri reddederek, endüstri teknolojisini bina üretiminde kullanmayı amaçlamaktadır. Geleneksel mimarinin dışında endüstriyel teknolojiyi kendilerine esas alarak daha önce yapılmamış alternatif bir yapı tarzım temsil eden Eiffel Kulesi, Crystal Palace gibi fuar yapılan ve kağıt mimarlığı projeleri, high tech hareketin oluşumunda etkili olmuşlardır. Tek katlı fabrika yapılan ve ev projeleriyle başlayan yönelim daha sonra ofis yapılan ve araştırma merkezleri gibi büyük ölçekli projelere taşınmıştır. Bu çalışmada, kent dokusunda yapılmış high tech ofis yapılan ve bu yapıların çevresiyle olan etkileşimi incelenmektedir. Bu doğrultuda tezin birinci bölümünde tezin amacı, kapsam ve sınırlan belirlenmiştir. ikinci bölümde, bilim,teknoloji ve mimarlığın etkileşimiyle ortaya çıkan high tech akımın oluşum süreci ve bu sürece etki eden mimarlar, yapılar, ütopyalar ve düşünsel projeler (kağıt mimarlığı) incelenmiştir. Son olarak ta high tech akımın mimari ve ekonomiye olan etkisi araşünlmıştır. Üçüncü bölümde, high tech akım ofis yapılarının tanımlaması yapılmış, bu yapıların ortak özellikleri ve bu yapılarda karşılaşılan sorunlar belirtilmiştir. High tech akınım en önemli yapılarından olan Lloyd's Binası, Hong Kong Bankası, Century Tower gibi büyük ölçekli ofis yapılan incelenerek, bu yapıların gelişim süreçleri ve geliştiren yeni sistem ve teknikler ortaya konmuştur. Teknolojik gelişmeler sonucunda geleneksel ofis yapılarının yerini esnek çalışma mekanlarından oluşan enerji korunumlu, fonksiyonel high tech ofis yapılan almıştır. Dördüncü bölümde, kent içinde yapılmış high tech yapıların çevre ile etkileşim problemleri ve ekolojik ofislerin gelişimine olan etkisi incelenmiştir. Çift cepheler, dış gölgelendirme elemanları gibi high tech altyapılı gelişmiş cephe teknolojilerinin seçimi ve gün ışığının verimli kullanımıyla, enerji tasarrufu konusunda gelişmeler sağlanmıştır. Sonuç bölümünde, high tech akımın oluşumunda teknolojini önemi ve high tech ofis yapılarının, ofis gelişimine ve ekolojik ofislere olan etkisi üzerinde durulmuştur. High tech ofis yapılarında geliştirilen sistemlerin ve özellikle high tech düşüncenin temelinde yatan makine anlayışında fonksiyonel binaların getirdiği kentsel kaygıların, ekolojik ofis yapılarının gelişiminde etkili olduğuna ve bu süreci hızlandırdığına yönelik düşünceler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Technology always responds to the needs and it takes process beyond the architecture from industry revolution till the high tech movement. With the constitution of hi-tech movement, architecture takes the deserved position in terms of technology. The developments through buildings and constructions bring new possibilities to the industry about construction systems, technics and new materials. The purpose of high tech movement is, to refuse the heavy reinforced concrete systems by using productive industry technology in building construction. The fair buildings such as the Eiffel Tower, Crystal Palace and craft architecture projects which represent a new alternative building style by using industrial technology, have effective role in the formation of high tech movement. Factory and house projects are the first products of the movement which was then carried through large scale projects such as research centers and office buildings. In this research, we examine the high tech office buildings which are located in the city centers and their interaction with environment. In this respect, purpose, extent and boundaries of the study are determined in part one. In part two, constitution process of high tech movement which is revelead by the interaction of science, technology and architecture, is examined. The architects, buildings, Utopias and craft projects which are important for this constitution process are also examined. As a result influences of high tech movement to archictecture and industry are searched throughy. In part three, definition of high tech offices are made, common characteristics and problems of these buildings are determined. The most important large scale high tech offices such as Lloyd's of London, Hong Kong Bank and Century Tower are examined and the development process, developed systems and technics of these buildings are exposed. High tech office buildings with functional and flexible working spaces that conserve energy has taken the part of traditional office buildings as an important outcome of technological development. In part four, we examine the high tech office buildings which are located in the city centers and their interaction with environment. By choosing high tech technologies like double facades, shadow elements and the effective use of solar energy, developments in energy conservation subject are supplied. In the conclusion part, the importance of technology in the constitution of high tech movement and the influences of high tech offices in office developments and ecolocigal offices, are dwelled upon. Developed systems in high tech offices and the anxieties in urban scale because of the machine comprehension of high tech buildings, accelarated the development process of the ecological offices. In the conclusion ideas about the effectiveness of high tech systems in ecological development are determined.