Değer akışı yönetimi, toplam verimlilik ve kalite yönetiminin (TPQM) yalın değer akışı ile ilişkisi ve bir uygulama
Value stream management, the relationship between total productivity and quality management and lean value stream and an application
  1. Tez No: 151637
  2. Yazar: ENGİN KURTCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÖZGÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalm Üretim, TPQM, Değer Akışı Yönetimi XIV, Lean Manufacturing, TPQM, value Stream Management. xv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
ÖZET Toyota Motor Company'de Taiichi Ohno tarafından geliştirilen Yalın üretim yaklaşımı (JIT) geçmişte Toyota Üretim Sistemi olarak da adlandırılmıştır. Sistemin temeli, sistem performansım arttırmak için, katma değer yaratmayan operasyonların, malzemelerin ve işgücünün elimine edilmesidir. 1990'da, Womack ve Jones tarafından yazılan“Dünyayı Değiştiren Makina”isimli kitap, yalm üretim kavramının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Toplam Kalite Yönetiminin, Toplam Verimlilik Yönetimi (TPM) olarak ifade edilen, kısa dönemli projeler JIT yaklaşımım kullanmak durumundayken uzun dönemli projeler üzerine odaklandığı tartışılmaktadır. Örgütte sürekli gelişmeyi sağlayacak yenilemeyen bir sistem sağlamak için Toplam Kalite Yönetimi (TQM), Toplam Verimlilik Yönetimi (TPM) ve Toplam Verimlilik ve Kalite Yönetimi (TPQM) gibi Kar paylaşım Ödüllerinin birleştirilmesi önerilmiştir. Bir firmanın yalınlık ölçüsünü gösteren en etkin yöntem değer akışı yönetimidir. Değer akışı yönetimi, sistematik veri toplama ve analizi aracılığıyla, yalm insiyatifleri planlama ve birleştirme sürecidir. Değer akışı yönetimi, sadece bir yönetim aracı değildir; aynı zamanda kanıtlanmış, şirketi yalm hale getirmenize olanak sağlayacak bir iyileştirme sürecidir. Bu çalışmada, Yalm Üretim, Toplam Verimlilik ve Kalite Yönetimi (TPQM), Değer Akışı Yönetimi kavramları incelenmiş ve uygulanabilirliğini göstermek üzere Ford Otosan A.Ş. ve Beko Elektronik A.Ş. seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (TPQM)Lean production (JIT) is an approach, which was originated with Taiichi Ohno in Toyota Motor Company, was called Toyota Production System in the past. The basis of this system is the elimination of all non value added operations, materials and labour in order to increase the performance of the system. In 1990, the book called The Machine that Changed the World that was written by Womack and Jones provided the dissemination of the concept of Lean Production. It is argued that TQM focuses on long term projects while short term project should use the JIT approach, referred to as TPM. It is proposed to combine TQM, TPM and Gainsharing rewards as TPQM to provide an unbeatable system for continuous improvement in the organization. Value stream management is the most efficient method to determine the firms lean capability grade. Value stream management is a process for planning and linking lean initiatives through systematic data capture and analysis. Value stream management is not just a management tool; it is a proven process for planning the improvements that will allow your company to become lean. In this study, Lean Manufacturing, TPQM, Value Stream Management concepts have been examined and Ford Otosan A.Ş. and Beko Elektronik A.Ş. have been selected to show the applicability of these concepts.