Yeni sıvı kristal bileşiklerin sentezi ve mesomorfik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of new liquid crystals and evaluation of mesomorphic properties
  1. Tez No: 151641
  2. Yazar: MEHTAP KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BELKIZ BİLGİN ERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı kristaller, kiral sıvı kristaller, imin, bakır(II) kompleksi, Liquid crystals, chiral liquid crystals, imin, copper(II) complex
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET Bazı katı maddeler ısıtıldığında, sıvı hale geçmeden önce katı faz düzenine ve sıvı faz akışkanlığına sahip bir ara fazda bulunurlar. Bu ara fazı gösteren maddeler“sıvı kristaller”olarak adlandırılır. Günümüzde elektronik gösterge endüstrisi ve tıp da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılırlar. Sıvı kristal maddelerin çok az bir kısmı kiral bileşiklerdir. Kiral sıvı kristaller, kiral kısmın sıvı kristale bağlı olan uç zincirde (I. Tip); iki sıvı kristal çekirdek arasında (II. Tip) ya da sıvı kristal çekirdek üzerinde (III. Tip) yer alıp almamasına göre üç sınıfta incelenirler. Bu çalışmada ağırlıklı olarak kiral bileşikler sentezlenmiştir. Sentezlenen farklı sübstitüentlere sahip imin bileşikleri ve bunların bakır komplekslerinin yapılan spektroskopik yöntemlerle (UV, İR, NMR, MS) ve elemental analiz yardımıyla aydınlatılmıştır. Sıvı kristal özelliği gösteren maddeler polarizasyon mikroskobu ve DSC ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Some solid materials have an intermediate phase which has a solid phase order and liquid phase fluidity when heated. The materials that show this intermediate phase are called“liquid crystals”. Nowadays they are used in whereas areas including electronic displays, medicine and some industry. Only a small section of the liquid crystals are chiral compounds. Chiral liquid crystals are evaluated in three classes according to position of the chiral moiety. Chirality in terminal chiral chains appended to liquid-crystalline core gives type I, a flexible chiral spacer chain between two liquid-crystalline core gives type II, a chiral point within the liquid-crystalline core gives type III. In this research mainly chiral and achiral imin compounds and copper(II) complexes have been synthesised The compounds have been characterized by using spectroscopic methods (UV, IR, NMR, MS) and elemental analysis. The liquid crystal properties have been investigated by polarization microscope and DSC.