Yeni mesomorfik bileşiklerin sentezi ve sıvı kristal özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and studying liquid crystalline properties of new mesomorfic compounds
- Tez No: 182844
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BELKIS BİLGİN ERAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sıvı Kristaller, Sıvı Kristal Polimerler, Schiff Bazları, Salisilaldiminler, Liquid Crystals, Liquid Crystal Polymers, Schiff Bases, Salicylaldimines
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
lk yan zincir sıvı kristal polimerlerin (YZSKP) sentezinden bu yana molekül yapısının, sıvıkristal özellikler üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla birçok çalışma gerçekleştirilmiştir.Yapılan bu çalışmalar, bu malzemelerin ileri elektro optik teknoloji alanında yaygın olarakkullanılmalarının bir sonucudur. YZSKP'ler düşük molekül ağırlıklı sıvı kristal bileşikler ileelde edilen yapılardır.Bu çalışmada; Serbest Radikal Polimerizasyonu yöntemi ile başlatıcı olarak AIBN varlığındafarklı uç gruplara sahip mesogenik birimler içeren Schiff bazı vinil monomerlerinin,homopolimerizasyonu sonucu yan zincir sıvı kristal homopolimerleri ve metilmetakrilat ilekopolimerizasyonu sonucu yan zincir sıvı kristal kopolimerleri sentezlenerek sıvı kristalözellikleri incelenmiştir.Çalışmanın ilk aşamasında farklı uç gruplar içeren Schiff bazı vinil monomerlerisentezlenerek yapıları ve sıvı kristal davranışları incelenmiştir. kinci aşamada, sentezlenenSchiff bazı vinil monomerlerinin başlatıcı olarak AIBN varlığında Serbest RadikalPolimerizasyonu yöntemi ile yan zincir sıvı kristal homopolimerleri ve metilmetakrilat ile yanzincir sıvı kristal kopolimerleri elde edilmiş ve sıvı kristal özellikleri incelenmiştir.Polimerlerin molekül ağırlıkları Jel Geçirgenlik Kromatografisi (GPC) ile belirlenerekyapıları Proton Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi kullanılarak tayin edilmiştir. Eldeedilen polimerlerin termal özellikleri ve mesogenik davranışları sırasıyla Diferansiyel TaramaKalorimetrisi (DSC) ve Polarizasyon Mikroskobu (PM) ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the introduction of side-chain liquid crystalline polymers (SCLCPs) much effort hasbeen put in studying the effect of molecular architecture on their liquid crystalline properties.This arises as a result of their properties as materials in a range of advanced electro-opticaltechnologies. SCLCPs can be synthesized by low-molar mass liquid crystals.This study consist of the investigation of new side chain liquid crystalline homopolymers andcopolymers which were synthesized by free radical homopolymerization andcopolymerization with methylmethacrylate of Schiff base vinyl monomers with differentterminal groups, respectively. Liquid crystal behaviours of the polymers were studied.In the first step of the study, Schiff base vinyl monomers, having different terminal groupswere synthesized and their liquid crystal behaviours were studied. Secondly, new side chainliquid crystalline homopolymers and copolymers were synthesized by free radicalhomopolymerization and copolymerization with methylmethacrylate of Schiff base vinylmonomers with different terminal groups in the presence of AIBN as an initiator, respectively.Liquid crystal behaviours of the polymers were studied. Molecular weights of polymers werecalculated by Gel Permetion Chromatography (GPC) and polymers were characterized byProton Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy. Thermal properties and mesogenicbehaviours were studied by Differential Scanning Calorimetry (DSC) and PolarizationMicroscope (PM), respectively.