Kükürt Kolloid'in Tc-99m ile işaretlenmesi, kit formülasyonu ve kalite kontrolü
Labelling sulfur Colloid with Tc-99m, kit formulation and its quality control
  1. Tez No: 151655
  2. Yazar: HANZADE METE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞENİZ KABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tecnetium - 99m Sulfur Colloid, Liver, Spleen and Narrow Scintigraphies, Radiochemical Purity, Stability, Radiocolloid Particle Size Determination, Low Angle Laser Light Scattering Mastersizer Tecnique. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Radyokolloidler, nükleer tıpta tanı ve tedavi amacı ile kuHanümaktadır. Bu çalışmada, karaciğer, dalak ve kemik iliği sintigrafileri uygulamalarında yaygın olarak kullanılan, radyokolloidlerden 99mTc-Kükürt Kolloid, jelatin stabilizatörü kullanılarak hazırlanmış ve hazırlanan radyokolloidin özellikleri incelenmiştir. Teknesyum-99m Kükürt Kolloid'in tanecik büyüklüğünü tanımlamak için“Düşük Açılı Yumuşak Saçılmalı Lazer Monokromatik Lazer Tekniği”kullanılmış ve bu teknikle yapılan analizlerde, radyokolloid tanecMerinin tamamının 1.25 um' den küçük ve çoğunluğunun 0.40-0.65 um arasında olduğu bulunmuştur. Hazırlanan radyofarmasötiğin, radyokimyasal saflığı kağıt ve hızlı ince tabaka kromatografisi (ITLC) kullanılarak %99,5±0,3 olarak bulunmuş ve nükleer üp çalışmaları için aranılan özelliklere uygun olduğu görülmüştür. Kükürt Kolloid çözeltisinin kararlılığı, oda sıcaklığında bir radyofarmasötik kiri halinde Teknesyum-99m Kükürt Kolloid'in hazırlanması ile başarıyla sağlanmış ve kitin 3 ay süresince kararlılığını koruduğu ispatlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Teknesyum-99m Kükürt Kolloid, Radyokimyasal Saflık, Kararlılık, Radyokolloidal Tanecik Büyüklük Analizi, Düşük Açılı Yumuşak Saçılmak Monokromatik Lazer Tekniği. vın
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Radiocolloids have been used for diagnosis and therapy in nuclear medicine. In this study, Tecnetium-99m Sulfur Colloid, which is widely used as radiocolloid in the application of liver, spleen and bone marrow scintigraphies has been prepared by using gelatin stabilizer and its properties were studied.“Low Angle Laser Light Scattering Monocromatic Laser Tecnique”was used to determine the Tecnetium-99m Sulfur Colloid's particle size, and according to the analysis results which were determined with this tecnique; its all particle size was found to be smaller than 1.25 urn and ranging between 0.40-0.65 urn. Radiochemical purity of this radiocolloid was found as 99,5+0,3 % by using paper and instant thin layer chromatography tecniques. This indicates that Tecnetium-99m Sulfur Colloid can be used in nuclear medicine research. The stability of Sulfur Colloid solution was achieved at the room temperature for its preparation as Tecnetium-99m Sulfur Colloid radiopharmaceutical kit and was proved to be stable for 3 months duration.