Bazı fiziksel ve kimyasal mutagenlerin arpa (Hordeum vulgare L.) üzerinde morfolojik ve sitogenetik etkileri
Morphological and cytogenetic effects of some physical and chemical mutagens on barley (Hordeum vulgare L.)
  1. Tez No: 151677
  2. Yazar: YASEMİN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ İRFAN İLBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hordeum vulgare, EDTA, Sodyum azid, Gamma ışını, Mitotik indeks, Hordeum vulgare, EDTA, Sodium azide, Gamma ray, Mitotic index
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
IV BAZI FİZİKSEL VE KİMYASAL MUTAGENLERIN ARPA {Hordeum vulgare L.) ÜZERİNDE MORFOLOJİK VE SİTOGENETİK ETKİLERİ ÖZET Bu çalışmada bazı fiziksel (gamma ışını) ve kimyasal (EDTA, sodyum azid) mutagenlerin Hordeum vulgare'de morfolojik ve sitogenetik etkilerine bakıldı. Hordeum vulgare L. tohumlan farklı EDTA (0.03, 0.06, 0.09, 0.12, 0.15 M), sodyum azid (0.0005, 0.0010, 0.0015, 0.0020, 0.0025, 0.0030 M) ve gamma ışını (5, 10, 15, 20, 25, 30 Krad) dozları ile muamele edildi. EDTA'nm artan dozları kontrol grubuna göre mitotik indeks, çimlenme, bitki boyu ve ağırlık kaybı oranlarını azaltmaktadır. Sodyum azid morfolojik karakterler üzerine fazla etki etmezken, mitotik indeks oranını azaltmaktadır. Artan gamma ışını dozları kontrol grubuna göre mitotik indeks oranını azaltmaktadır. Bu sonuçlar, özellikle kısa boylu, daha az vejetatif gelişme gösteren arpa bitkisi ıslahında EDTA, sodyum azid ve gamma ışını gibi mutagen maddelerden yararlanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
V MORPHOLOGICAL AND CYTOGENETIC EFFECTS OF SOME PHYSICAL AND CHEMICAL MUTAGENS ON BARLEY (Hordeum vulgare L.) ABSTRACT In this study, we have tested the morphological and cytogenetic effects of some physical (gamma ray) and chemical (EDTA, sodium azide) mutagens on Hordeum vulgare L. Seeds of Hordeum vulgare L. were subjected to different doses of EDTA (0.03, 0.06, 0.09, 0.12, 0.15 M), sodium azide (0.0005, 0.0010, 0.0015, 0.0020, 0.0025, 0.0030 M) and gamma ray (5, 10, 15, 20,25, 30Krad). Increasing doses of EDTA reduced mitotic index, germination, plant height and weight rates, compared to untreated control. Although sodium azide was not effecting the morphologic characters, it decreased mitotic index. Increasing doses of gamma ray decreased mitotic index, compared to untreated control. This results showed that mutagen materials, such as EDTA, sodium azide and gamma ray can be used to breeding of barley plant which especially short, dwarf, little growing.