Aspir'de ems'nin (etil metan sülfonat) farklı dozlarının m1 ve m2 bitkileri üzerindeki etkileri
Effects of different doses of ems (ethyl methane sulfonate) on M1 and M2 plants in aspir
- Tez No: 942979
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKINCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aspir, EMS, Etil Metan Sülfonat, Mutasyon, Mutagen, Safflower, EMS, Ethyl Methane Sulfonate, Mutation, Mutagen
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışma, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanı, sera ve laboratuar koşullarında 2021-2022 ve 2022-2023 yetiştirme sezonlarında aspir tohumlarına uygulanmış olan etil metan sülfonat (EMS) neticesinde M1 generasyonunda % 0, 25, 50 ve 75 dozlarında ve M2 generasyonunda ise % 0, 25 ve 50 dozlarında yürütülmüştür. İki yıl süreyle kış sezonunda yürütülen çalışmada, materyal olarak kullanılan Dinçer, Yektay, Balcı aspir çeşitleri Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Olas, Linas ve Asol çeşitleri ise Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edilmiştir. Çalışma 6 farklı aspir çeşidi tohumlarına etil metan sülfonat (EMS) kimyasal mutagenin farklı dozlarda uygulanmasının M1 ve M2 generasyonlarında bazı tarımsal özelliklerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Uygulanan EMS kimyasal mutageninin artan dozlarının laboratuar, sera ve tarla koşullarında çıkış oranını azalttığı belirlenmiştir. Aynı zamanda M1 ve M2 generasyonunda bitkilerin ölüm oranı artmıştır. Çiçeklenme gün süresi iki generasyondada artan mutagen dozlarından etkilenmemiştir. Kontrol bitkilerinde mutasyon uygulanan bitkilere kıyasla daha üstün özelliklere sahip olan bitkiler elde edilmiştir. M2 generasyonunda elde edilen mutant bitkiler incelendiğinde; uzun boyluluk dışında bodur bitkiler tespit edilmemişken M2 generasyonunda dozlar arttıkça bitki boyu önemli derecede azalmıştır. M1 ve M2 generasyonu incelendiğinde en yüksek varyasyon ilk dal yüksekliğinde görülmüştür. Her iki generasyonda da çok aşağıdan başlayan dallanmanın olduğu, bazı bitkilerde de ilk dallanmanın tepeye yakın bölgelerde olduğu görülmüştür. İlk dal yüksekliği dışında tablada tohum sayısı M1 generasyonunda tablada tohum sayısı Asol kontrol uygulamasında 31.72 adet iken % 50 EMS uygulamasında 13.32 adet olduğu yaklaşık % 60 oranında düşüş tespit edilmiştir.Dinçer çeşidinde dikenli bitkiler görülmüş ve dikenlilikte de varyasyonlar görülmüştür. Ayrıca çiçek renginde farklılıklar görülmüştür. Mutagenlerin etkisi incelenen özelliklerde önemli görülmüş olup negatif ve pozitif varyasyonların oluştuğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda aspir bitkisinde varyabiliteyi ve genetik çeşitliliği yükseltmek için tohumlara mutagen uygulamalarının yapılabileceği belirlenmiştir. İncelenen litaratürlerde fiziksel mutagenlerden ziyade kimyasal mutagenlerin mutasyon oluşturduğu görülmüştür. Aspirde genetik bakımdan varyasyon elde edebilmek için kimyasal mutagenlerden faydalanabileceği, elde edilen mutant bitkiler ile önümüzdeki yıllarda niteliklerin devam ettirebilmesi ile yeni çeşit ve hatların tesciline, ayrıca aspir Türkiye'de aspirde EMS mutagen çalışmasının daha önce yok denecek kadar az olan çalışma sebebiyle bu tez literatürede katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in greenhouse and laboratory conditions at the research area of Dicle University Faculty of Agriculture in the 2021-2022 and 2022-2023 growing seasons as a result of ethyl methane sulfonate (EMS) applied to safflower seeds at doses of 0, 25, 50 and 75% in the M1 generation and 0, 25 and 50% in the M2 generation. In the study carried out in the winter season for two years, Dinçer, Yektay and Balcı safflower varieties used as material were provided by the Geçit Kuşağı Agricultural Research Institute and Olas, Linas and Asol varieties were provided by the Trakya Agricultural Research Institute. The study was carried out to determine the effects of different doses of ethyl methane sulfonate (EMS) chemical mutagen applied to the seeds of 6 different safflower varieties on some agronomic characteristics in the M1 and M2 generations. It was determined that increasing doses of applied EMS chemical mutagen decreased the emergence rate in laboratory, greenhouse and field conditions. At the same time, the mortality rate of plants increased in M1 and M2 generations. Flowering day duration was not affected by increasing mutagen doses in both generations. In control plants, plants with superior characteristics were obtained compared to plants applied with mutation. When the mutant plants obtained in M2 generation were examined; while no dwarf plants were detected except for tallness, plant height decreased significantly as the doses increased in M2 generation. When M1 and M2 generations were examined, the highest variation was seen in the first branch height. It was seen that branching started from very low in both generations and in some plants, the first branching was in regions close to the top. Apart from the first branch height, the number of seeds in the tray in M1 generation was 31.72 in Asol control application, while the number of seeds in the tray was 13.32 in EMS application, a decrease of approximately 60% was detected. Thorny plants were seen in Dinçer variety and variations were also seen in thorniness. In addition, differences were observed in flower color. The effect of mutagens was found to be significant in the examined traits and it was determined that negative and positive variations occurred. As a result of the research, it was determined that mutagen applications can be made to seeds to increase variability and genetic diversity in safflower plants. In the literature reviewed, it was seen that chemical mutagens cause mutation rather than physical mutagens. In order to obtain genetic variation in safflower, chemical mutagens can be used, and with the mutant plants obtained, the continuation of the qualities in the coming years and the registration of new varieties and lines, and also this thesis will contribute to the literature since there are very few studies on EMS mutagen in safflower in Turkey.