Artan dozlarda fosforun ve mikoriza inokülasyonunun soyada (Glycine max L.) kimi özellikler üzerine etkisi
Effects on increasing of p and mycorrhiza inoculatum on some characteristics of soybean
  1. Tez No: 151678
  2. Yazar: SONGÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İRFAN İLBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fosfor, Simbiyoz, Bitki besin elementi, Phosphorus, Symbiosis, Plant nutrient
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada; farklı fosfor dozları ve mikoriza uygulamasının soyada bitki gelişimine ve besin elementi alımına etkisi incelenmiştir. Çalışma 2003-2004 yılında Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü sera ve laboratuarında yürütülmüştür. Deneme mikorizal fungus uygulaması yapılmış ve mikorizal fungus uygulaması yapılmamış topraklarda 3 farklı fosfor dozunda 3 tekrarlamak olarak tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Sonuçlara göre, mikoriza ve artan fosfor dozları uygulaması kök ve topraküstü aksam uzunluğu ve kuru madde üretimi üzerinde pozitif yönde etkili olmuştur. En fazla kök ve toprak üstü aksam uzunluğu artışı mikoriza uygulamasında gerçekleşmiştir. Bakla sayısında artan fosfor dozlarının etkisi önemli bulunurken, mikoriza uygulamasının etkisi önemsiz olmuştur. 1000 dane ağırlığı artışında ise her iki uygulamanın etkisi de önemli bulunmuştur. Soya danesi fosfor içeriği mikoriza ve artan fosfor dozları uygulamasından etkilenmiştir. Mikoriza uygulaması olmaksızın artan fosfor dozları dane fosfor içeriğini artırırken, mikoriza uygulamasının dane fosfor içeriği üzerindeki etkisi fosfor düzeyi arttıkça azalmıştır. Kök fosfor içeriğinde elde edilen sonuç da benzer olmuştur. Mikoriza uygulamasının dane ve kök N içeriklerine etkisi uygulanan fosfor miktarı arttıkça azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this work is to examine the effect of increasing levels of P and mycorrhiza applications on growth and nutrient uptake of soybean. This study was carried out at greenhouse and laboratory of Departmant of Biology, Faculty of Natural Sciences-Literature in Yozgat, Erciyes University in 2003-2004. Mycorrhiza inoculated and non-inoculated soils were used for the experiment which were designed in randomized block design with three replications and with three different levels of P. Mycorrhiza inoculatum and increasing levels of P applications had positive effect on stem and root length and dry weight. The highest increase was found with mycorrhiza application. The effect of increasing levels of P on board-bean number of soybean was found to be significant. On the contrary, mycorrhiza application did not have significant effect on board-bean number. The effect of both applications on 1000 grain weight was significant. Mycorrhiza and increasing levels of P applications had affected the P content of soybean grain. At non-inoculated (mycorrhiza) soil, increasing levels of P application increased the P content of soybean grain when levels of P applications increased. However, at mycorrhiza inoculated soil, the P content of soybean seed decreased when levels of P application increased. Similar result we also obtained from root tissue. The effect of mycorrhiza application on N content of seed and root of soybean decreased when levels of P increased.