Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde depolanmış buğdaylar üzerinde rastlanan böcek türlerinin bulaşma oranlarının ve yayılışlarının saptanması üzerine araştırmalar
Research on determination of insect spceies, their infestation rates and their distribution on stored whaet in Kahramanmaraş and Adıyaman province
  1. Tez No: 151689
  2. Yazar: HAKAN ÜZEYİR ÖZDAMAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ARDA IŞIKBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Depolanmış buğday, Böcek yoğunluğu, Bulaşma oranı, Kalite indeksi m, Stored wheat, Insect density, Infestation rate, Quality index V
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETHakan U. OZDAMAR KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ VE ADIYAMAN İLLERİNDE DEPOLANMIŞ BUĞDAYLAR ÜZERİNDE RASTLANAN BÖCEK TÜRLERİNİN BULAŞMA ORANLARININ VE YAYMIŞLARININ SAPTANMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR HAKAN UZEYIR OZDAMAR Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ali Arda IŞHÖBER Yd: 2004 Sayfa : 46 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Ali Arda IŞBKBER Yrd.Doç. Dr. Hasan TUNAZ Yrd. Doç. Dr. Ahmet Doğan DUMAN Bu çalışmada Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde buğdayın depolanması esnasında rastlanan böcek türleri, bunların bulaşma oranları ve yoğunluğu ile depolama esnasında ürünün kalite bozulması ile ilgili parametrelerin oranları tespit edilmiştir. Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde yapılan anket çalışmalarında buğdayın en fazla adi (beton) ambarlarda depolandığı tespit edilmiştir. Bu anket çalışmaları sonucunda Adıyaman ilinde en fazla rastlanan türler Triboliurn spp. ve Sitophilus granarius (L.) olurken, Kahramanmaraş ilinde ise en fazla rastlanan böcek türü Triboliurn spp. olduğu saptanmıştır. Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde sürveyler sonucunda toplam 7 tür tespit edilmiştir. Bunlar Palorus supdepressus (Wollaston), Plodia interpunctella (Hübn.), Oryzaephilus surinamensis (L.) Rhizopertha dominica (F.), Sitophilus oryzae (L.), Triboliurn confusum (Herbst), Trogodertna granarium (Evert.) Ayrıca larva parazitoidi olarak Choetospilla elegans (L.) bulunmuştur. Kahramanmaraş ve Adıyaman'da bulunan depolardan alman buğday örneklerindeki bulaşma oranı en yüksek olan tür sırasıyla R dominica ve T. confusum olarak saptanmıştır. Kahramanmaraş ilinde depolanan böceklerin yoğunluk sıralaması sırasıyla T. confusum, R. dominica, O. surinamensis, P. interpunctella, S. oryzea, P. subdepressus ve T. granarium şeklinde bir sıralanırken, Adıyaman ilinde ise yoğunluk nÖZETHakan U. OZDAMAR sıralamasına göre S. oryzea, T. confusum, T. granarium, R dominica, P, interpunctella, P. subdepressus ve O. surinamensis şeklinde bulunmuştur. Her iki ilde de yoğunluk sıralaması bulaşma oranı sıralamasından farklı bir biçimde bulunmuştur. Kahramanmaraş'taki depolarda rastlanan böcek türlerinin yoğunluğu, Adıyaman'daki depolarda görülen böcek türlerinin yoğunluğundan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Adıyaman'daki alman buğday örneklerinde böcek zararına uğramış danelerin oranı %0.04 ile %0.3 arasında değişirken Kahramanmaraş'taki depolardan alınan örneklerde ise bu oranın %0.05 ile %0.2 arasında olduğu belirlenmiştir. Buğday kalitesi açısından Kahramanmaraş ve Adıyaman illeri karşılaştırıldığında, Kahramanmaraş'tan alınan örneklerin Adıyaman'dan alınan örneklere oranla daha kaliteli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT_Hakan U. OZDAMAR UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION MSc THESIS ABSTRACT RESEARCH ON DETERMINATION OF INSECT SPCEIES, THEIR INFESTATION RATES AND THEIR DISTRIBUTION ON STORED WHEAT IN KAHRAMANMARAŞ AND ADIYAMAN PROVINCE HAKAN UZEYER OZDAMAR Supervisor : Assist. Prof. Dr. Ali Arda IŞEKBER Year : 2004 Pages : 46 Jury: Assist. Prof. Dr. Ali Arda ISDKBER Assist. Prof. Dr. Hasan TUNAZ Assist. Prof. Dr. Ahmet Doğan DUMAN This study was carried out to determine the insect species, their infestation rates and their distribution on stored wheat in Kahramanmaraş and Adıyaman Province. The results of questionnaire indicated that the most used storage structure was the concrete warehouses in both province and the most common stored grain insect species were Tribolium spp. and Sitophilus granarium (L.) in Adıyaman province and Tribolium spp. in Kahramanmaraş province. The results of survey showed that seven insect species, namely Tribolium confusum Herbst., Palorus subdepressus (Wollaston), Rhyzopertha dominica (F.), Sitophilus oryzea (L.), Oryzaephilus surinamensis (L.), Trogoderma granarium Evert., and Plodia interpunctella (Hiibn.) were determined in both Kahramanmaraş and Adıyaman province. In addition to these species, a larva parazitoid, Choetospilla elegans (L.), was found in infested wheat by R dominica and T. confusum. The most common insect species were found to be R dominica and T. confusum in Kahramanmaraş and Adiyamana respectively by having the highest infestation ratioes throughout sampling periods. According to their density, the order of insect species in Kahramanmaraş and Adıyaman followed as T. confusum, R dominica, 0. surinamensis, P. interpunctella, S. oryzea, P. subdepressus, T. granarium and S. oryzea, T. confusum, T. granarium, R dominica, P. interpunctella, P. subdepressus, O. Surinamensis, respectively. In both province, the order of density of insect species was different from that of infestation rate of insect species. The density of insect species on stored wheat Kahramanmaraş was found to be higher than in Adıyaman. While incidence of insect damage to grain sampled in Adıyaman varied from 0.04% to 0.3%, it varied from 0.05% to 0.2% on wheat samples taken in IVABSTRACTHakan U. OZDAMAR Kahramanmaraş. Comprasion of quality index of wheat samples taken in Kahramanmaraş and Adıyaman Province, grain quality was much higher in Kahramanmaraş than that in Adıyaman.