Kahramanmaraş koşullarında değişik kışlık mercimek (Lens culinaris Medic.) çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine bir araştırma
A research on the yield and yield components of different winter lentils (Lens culinaris Medic.) cultivars under the Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 151693
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Mercimek, Çeşit, Verim, Verim Unsurları, Lentil, Cultivar, Yield, Yield Components
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş koşullarında 11 farklı mercimek çeşidinin verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla 2001-2002 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Araştırma tesadüf bloklar deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada çeşitlerin; tane verimi, bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, ana ve yan dalların sayısı, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane sayısı, bin tane ağırlığı, protein oranı ve tanin oranı gibi karakterler incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi yönünden çeşitler arasındaki farklar önemli olmuştur; fakat bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, ana dal sayısı, yan dal sayısı, baklada tane sayısı yönünden çeşitler arasındaki farklar önemsiz bulunmuştur. Çeşitlere ait tane verimi 160.5-269.0 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi Kafkas (269.0 kg/da), en düşük tane verimi ise Emre 20 (160.5kg/da) çeşidinden alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determine yield and yield components of 11 different lentil cultivars in 2001-2002 crop years under the Kahramanmaraş conditions. Research was established in randomized complete block design with four replication. In the research the treats such as grain yield, plant height, first pod height, numbers of main and lateral branches, pod number per plant, grain number per pod, grain number per plant, 1000-grain weight, protein ratio and tannin ratio were investigated. According to the results obtained from research, cultivars were significantly different for pod number per plant, grain number per plant, 1000-grain weight and grain yield. However cultivars were not significantly different for plant height, first pod height, number of main and lateral branches, grain number per pod. Grain yield of cultivars were changed between 160.5-269.0 kg/da. The highest grain yield was obtained from Kafkas cultivars (269.0 kg/da), the least grain yield was also obtained from Emre 20 cultivars (160.5 kg/da).