Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep illerinde buğdağ ürününe karışan yabancı ot tohumlarının belirlenmesi üzerine araştırmalar
Investigation of weed seeds in wheat grain in Kahramanmaraş, Adıyaman and Gaziantep
- Tez No: 151692
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT TURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Yabancı ot tohumları, Ürüne karışım m, Wheat, weed seeds, admixture to product IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETZekeriva KANTARCI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ, ADIYAMAN VE GAZİANTEP İLLERİ'NDE BUĞDAY ÜRÜNÜNE KARIŞAN YABANCI OT TOHUMLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNEARAŞTIRMALARZekeriya KANTARCI DANIŞMAN: Yrd.Doç.Dr.Nihat TURSUN Yıl:2004, Sayfa:38 Jüri: Yrd.Doç.Dr.Nihat TURSUN Prof.Dr. Aydın AKKAYA Yrd.Doç.Dr. İlhan ÜREMİŞ Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde yapılan bu çalışmada buğday ürünü içerisinde hangi yabancı otların hangi oranda karıştıklarını belirlemek amacıyla 2002-2003 yılları arasında Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş ilçelerinden ve köylerinden 545 adet lkg'lık buğday örneği alınmış ve içine karışan yabancı ot tohumları sayılarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda Adıyaman'da 23, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta 32 farklı yabancı ot tohumunun karıştığı tespit edilmiştir. Bu yabancı ot tohumları, 1 kg üründe; Adıyaman ilinde sayısal olarak ortalama 801.890 adet ve ortalama ağırlık olarak 16.717 gr, Gaziantep ilinde ortalama 680.538 adet ve ağırlık olarak 15.316 gr ve Kahramanmaraş ilinde sayısal olarak ortalama 601.000 adet ve ağırlık olarak ortalama 10.510 gr olarak bulunmuştur. Sayısal olarak en fazla Adıyaman (205.829 adet/l kg) ve Kahramanmaraş (164.966 adet/lkg) il'leri genelinde Sinapis arvensis L.'in karıştığı belirlenirken, Gaziantep'te (260.223 adet/lkg) Hordeum vulgare L.'nin karıştığı saptanmıştır. Ağırlık olarak en fazla karışım oranı her üç ilde de Hordeum vulgare L.'nin karıştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTZekeriya KANTARCI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES MSc THESIS ABSTRACT INVESTIGETION OF WEED SEEDS IN WHEAT GRAIN IN KAHRAMANMARAŞ, ADIYAMAN AND GAZİANTEP ZEKERİYA KANTARCI Supervisor : Asistant Prof. Dr. Nihat TURSUN Year: 2004 Pages : 38 Jury: Asistant Prof. Dr. Nihat TURSUN Prof. Dr. Aydın AKKAYA Asistant Prof. Dr. İlhan ÜREMİŞ This study was conducted to determine weed species on their average distribution in wheat grain and was carried out between 2002-2003 in Adıyaman, Gaziantep and Kahramanmaraş by provinces, districts and villages by checking 545 pieces from wheat samples. As a result in Adıyaman 23 different weed seeds, in Gaziantep and Kahramanmaraş 32 different weed seeds found. It was determined that in average 1 kg wheat grains contained 801.809 pieces weed seeds weight 16.717 gr in Adıyaman and 680.538 weed seeds weight 15.316 gr in Gaziantep province and also 601.000 weed seeds weight 10.510 gr in Kahramanmaraş province. Following the researchs in Adıyaman province (205.829 pieces weeds seeds/1 kg wheat samples) and in Kahramanmaraş province (164.966 pieces weeds seeds/1 kg wheat samples) had the highest level of Sinapis arvensis L.weeds seeds found in the wheat samples. Even, in Gaziantep province had the highest weed seeds of Hordeum vulgare L. (260.223 pieces weeds seeds/lkg wheat samples ) found. However, in average of these 3 provinces, highest weight average of weed seeds found in the species of Hordeum vulgare L.