Ayvalı Barajı-Kapıçam Ormanları (Kahramanmaraş) arasında kalan havzaların floristik yönden incelenmesi
The floristik investigation of the areas between Ayvalı Dam and Kapıçam Forests (Kahramanmaraş)
  1. Tez No: 151706
  2. Yazar: CİHANGİR UYGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET İLÇİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Ayvalı Barajı, Kapıçam Ormanları, Sistematik, Flora, Ayvalı Dam, Kapıçam Forests, Systematic HI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma 2001 - 2004 yılları arasında Ayvalı Barajı - Kapıçam Ormanları (Kahramanmaraş) arasmda kalan alanların florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma alanı Kahramanmaraş il sınırlan içerisinde yer almaktadır ve grid sisteminde C6 karesi üzerinde bulunmaktadır. Araştırma alanında 72 familya ve 258 cinse ait 443 takson tespit edilmiştir. Bunlardan 12 tanesi C6 karesi için yeni kayıttır. Araştırma sırasında teşhis edilen taksonlardan 45 tanesi endemik olup, endemizm oranı %10.20'dir. Bitkilerin fitocoğrafik bölgelere dağılımı ise şöyledir: Akdeniz Elementleri % 18.04, İran-Turan Elementleri % 16.09, Avrupa-Sibirya Elementleri ise %4.53. Sahada en çok taksona sahip olan familyalar; Fabaceae (67 tür), Compositae (57 tür), Poaceae (29 tür) şeklindedir. En fazla tür içeren cinsler ise; Vida (13 tür), Trifolium (11 tür), Lathyrus (9 tür), Salvia (8 tür) şeklindedir. Araştırma alanından toplanan taksonlardan Echinops vaginatus Boiss. & Hausskn., Morina persica L. var. decussatifolia S.Erik&N.Demirkuş, Verbascum germaniciae Hausskn., Verbascum scaposum Boiss.'in nesli tehlike altında olup, yayılışları kısıtlıdır ve korunması gereken taksonlardır.
Özet (Çeviri)
This investigation was carried out on the flora of areas between Ayvalı Dam and Kapıçam Forests. The research area is located in the Kahramanmaraş province and on the C6 square by grid system. In the area, 443 taxa found which are in 72 families and 258 genera. Twelwe of these taxa are new record for the C6 square. 45 of these taxa are endemic and rate of endemism is % 10.20. The distribution of taxa by the fitogeographic sections is as follows; % 18.04 is Medit Element, % 16.09 is Irano - Turanien Element, %4.53 is Europea - Siberia Element. The families which have the most taxa in research area are as follows : Fabaceae (67 spp.), Compositae (57spp.), Poaceae (29 spp.), Labiate (23 spp.). Containing the number of species the major genera in this area are as follows: Vicia (13 spp.), Trifolium (11 spp.), Lathyrus (9 spp.), Salvia (8 spp.). Following of the determined taxa are rarely distributed and they must be covered: Echinops vaginatus Boiss. & Hausskn., Morina persica L. var. decussatifolia S.Erik&N.Demirkuş, Verbascum germaniciae Hausskn., Verbascum scaposum Boiss.