Potasyum ve kalsiyum'un in vitro'da kültüre alınan kavun embiryolarında (Cucumis melo L.) NaCl stresinin azaltılması üzerine etkileri
Ameliorative effects of potassium and calcium an NaCl stress in melon embryos (Cucumis melo L.) cultured in vitro
- Tez No: 151705
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İRFAN ERSİN AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kavun, embriyo kültürü, tuz stresi, potasyum, kalsiyum III, Melon, embryo culture, salt stress, potassium, calcium IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETDemet KEKLİKCİOĞLU KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET POTASYUM VE KALSIYUM'UN İN VITRO'DA KÜLTÜRE ALINAN KAVUN EMBRİYOLARINDA (fucumis melo L.) NaCl STRESİNİN AZALTILMASI ÜZERİNE ETKİLERİ DEMET KEKLİKCİOĞLU DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. İrfan Ersin AKINCI Yıl: 2004 Sayfa : 62 Jüri: Yrd. Doç. Dr. İrfan Ersin AKINCI Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Doç. Dr. Semih ÇAĞLAR Bu çalışmada kavunun (Cucumis melo L. var. Galile Fi) in vitro koşullarda olgun embriyo özellikleri üzerine NaCl stresinin (0, 50, 100, 150 mM) ve bu stresin azaltılması amacıyla potasyum (0, 5, 10, 20 mM K2S04) ve kalsiyum (0, 5, 10, 20 mM CaS04) uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. Çalışmada değerlendirmeye alınan tüm özelliklerin tuz stresinden olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Diğer taraftan genellikle tuzun olumsuz etkisinin, ortama eklenen 10 mM potasyum ve 10 mM kalsiyum yardımıyla giderildiği ve bu maddelerin kavun embriyolarının tuz toleransını arttırmada olumlu etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDemet KEKLİKÇİO?LU UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE DEPARTMENT OF HORTICULTURE MSc THESIS ABSTRACT AMELIORATIVE EFFECTS OF POTASSIUM AND CALCIUM ON NaCI STRESS IN MELON EMBRYOS (Cucumis melo L.) CULTURED IN VITRO DEMET KEKLİKÇİO?LU Supervisor: Assist. Prof. Dr. İrfan Ersin AKINCI Year : 2004 Pages: 62 Jury : Assist. Prof. Dr. İrfan Ersin AKINCI Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Assoc. Prof. Dr. Semih ÇA?LAR Effects of NaCI stress (0, 50, 100, 150 mM) and amelioration of NaCI stress by applications of potassium (0, 5, 10, 20 mM K2S04) and calcium (0, 5, 10, 20 mM CaS04) were investigated on embryo characteristics of melon (Cucumis melo L. cvs. Galile Fi) cultivated in vitro. All characteristics of melon the were negatively affected bye salt stress. On the other hand, usually, negative salt effect was ameliorated by 10 addition of mM potassium and 10 mM calcium and these elements increased the salt tolerance of melon embryos.