Güneydoğu Anadolu bölgesi'nde mısırda zararlı lepidopter türler, yoğunlukları, yayılışları ve doğal düşmanlarının belirlenmesi üzerine çalışmalar
Studies on determination of lepidopterous pests and their densities, distributions and natural enemies in maize fields in Southeast Anatolia
  1. Tez No: 151712
  2. Yazar: CELALETTİN GÖZÜAÇIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAFER MART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Lepidoptera, Doğal Düşmanlar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi II, Maize, Lepidoptera, Natural Enemies, South-East Anatolia III
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETCelalettin GÖZÜACIK KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET GÜNEYDOĞU ANADOLU BOLGESI'NDE MISIRDA ZARARLI LEPIDOPTER TÜRLER, YOĞUNLUKLARI, YAYILIŞLARI VE DOĞAL DÜŞMANLARININBELİRLENMESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR Celalettin GÖZÜACIK DANIŞMAN: Prof. Dr. Cafer MART Yıl: 2004 Sayfa: 38 Jüri: Prof. Dr. Cafer MART : Doç. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK : Yrd. Doç. Dr. M. Kubilay ER Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi' nde mısırda zararlı lepidopter türleri, yoğunlukları, yayılışları ve doğal düşmanlarının belirlenmesi amacıyla 2003-2004 yıllarında Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illerinde birinci ve ikinci ürün mısır tarlalarında yürütülmüştür. Mısır bitkisinde zararlı lepidopter türler olarak; Sesamia cretica Led., S. nonagrioides (Lef.), Spodoptera exigua (Hübn.), Acantholeucania loreyi (Duponchel), Agrotis ipsilon (Hfn.), A. segetum (Schiff.), Helicoverpa spp., ve Ostrinia nubilalis Hübn. olmak üzere 8 tür belirlenmiştir. Ayrıca Sesamia spp.'nın larva parazitoitleri olarak Bracon hebetor (Say.), Sarcophila latifrons (Fallen) ve Apenteles spp., pupa parazitoiti olarak Conomorium patulum Walker; S. exigua'mn larva parazitoiti olarak Chelonus oculator (Panzer); O. nubilalis 'in larva parazitoitleri olarak Apenteles spp. ve Sarcophila spp.; Acantholeucania loreyVvûn larva parazitoitleri olarak Apenteles spp., C. oculator, Diadegma crassicornis (Grav.) ssp. nfricator Aub., Linnaemya neavei Curran, Exorista larvarum (L.), Drino imberbis Wiedemann ve S. latifrons, pupa parazitoiti olarak Pseudogonia rufîfrons Wiedemann; Agrotis spp.'in larva parazitoiti olarak Meteorus rubens Nees., larva ve pupa parazitoiti olarak ise Gonia bimaculata Wiedemann saptanmıştır. Bu türlerden C. oculatur, D. c. africator, L. neavei, E. larvarum ve D. imberbis Acantholeucania loreyi üzerinde parazitoit olarak ilk kayıt olup L. neavei ise Türkiye için yeni kayıttır. Ayrıca bu çalışma ile mısır tarlalarında 21 predator tür tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCelalettin GOZUACIK UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION MSc THESIS ABSTRACT STUDIES ON DETERMINATION OF LEPIDOPTEROUS PESTS AND THEIR DENSITIES, DISTRIBUTIONS AND NATURAL ENEMIES IN MAIZE FIELDS IN SOUTHEAST ANATOLIA Celalettin GOZUACIK SupervisionProf. Dr. Cafer MART Year : 2004 Pages: 38 Jury-.Prof. Dr. Cafer MART : Assos. Prof. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK : Assist. Prof. Dr. M. Kubilay ER This study was carried out in main crop and second crop maize fields in order to determine the lepidopterous pests and their distribution, density and natural enemies in Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Mardin and Şanlıurfa provinces in South-East Anatolia in 2003-2004. Sesamia cretica Led., S. nonagrioides (Lef.), Spodoptera exigua (Hübn.), Acantholeucania loreyi (Duponchel), Agrotis ipsilon (Hfn.), A. segetum (Schiff.), Helicoverpa spp., and Ostrinia nubilalis Hübn. were found to be pests of maize. Bracon hebetor Say., Sarcophila latifrons Fallen and Apenteles spp. were found to be larval parasitoid and Conomorium patulum Walker was found to be a pupal parasitoids of Sesamia spp. Chelonus oculator Panzer was found to be a larval parasitoid of S. exigua, Apenteles spp. and Sarcophila spp. were found to be larval parasitoids of O. nubilalis. Apenteles spp., C. oculator, Diadegma crassicornis (Grav.) ssp. africator Aub., Linnaemya neavei Curran, Exorista larvarum (L.), Drino imberbis Wiedemann and S. latifrons were found to be larval parasitoids and Pseudogonia rufifrons Wiedemann was found to be pupal parisitoid of Acantholeucania loreyi. Meteorus rubens Nees. was found to be a larval parasitoid and Gonia bimaculata Wiedemann was found to be a larval and pupal parasitoid of Agrotis spp. In this study, it is first time that C. oculatur, D. c. africator, L. neavei, E. larvarum and D. imberbis were recorded to be larval parasitoids of A. loreyi and L, neavei was added to Turkish insect fauna. On the other hand, 21 predator species were also recorded in maize fields.