Kahramanmaraş'ta kanalizasyon sularıyla sulanan tarım alanlarında mikrobiyal kirlilik
Microbial contamination in sewage-irrigated fields in Kahramanmaraş
- Tez No: 151713
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE BAYRAKTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tarım alanları, E.coli, Mikrobiyal Kirlilik, Kanalizasyon Suları III
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Füsun KESİCİ KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMAN MARAŞ' TA KANALİZASYON SULARIYLA SULANAN TARIM ALANLARINDA MİKROBİYAL KİRLİLİK FÜSUN KESİCİ DANIŞMAN: Prof. Dr. Emine BAYRAKTAROGLU Yıl :2004 Sayfa : 65 Jüri : Doç. Dr. Metin DIĞRAK Yrd. Doç. Dr. Sinan DAYISOYLU Yrd. Doç. Dr. Özlem ERDOĞRUL Bu çalışmada K.Maraş-Kayseri yolu üzerindeki tarlalarda bir yıllık (Ekim 2002-Eylül 2003) peryot içinde fekal indikatörlerin varlığı ve 10-20 cm toprak derinliğine göre mikroorganizmaların aylık değişimleri ortaya çıkarılmıştır. Plak kültürü yöntemi kullanılarak 1 g topraktaki toplam canlı bakteri sayısı, Klebsiella, Enterobacter, maya-küf, E. coli, Enterococcus faecalis, toplam koliform bakteri sayıları belirlenmiştir. Genel olarak toplam canlı bakteriler için en yüksek sayı Nisan ayında ve 10 cm derinlikte 9.2xl06 adet/g, en düşük sayı ise Aralık ayında ve 20 cm derinlikte 2.9xl04 adet/g olarak belirlenmiştir. Klebsiella'lar için en yüksek sayı Haziran ayında ve 20 cm derinlikte 1.35xl05 adet/g, en düşük sayı ise Mayıs ayında ve 20 cm derinlikte 4.0xl03 adet/g olarak belirlenmiştir. Enterobacteflzv için en yüksek sayı Ocak ayında ve 10 cm derinlikte 1.3xl05 adet/g, en düşük sayı ise Temmuz ve Eylül aylarında ve 20 cm derinlikte 3.0xl03 adet/g olarak belirlenmiştir. E. coli için en yüksek sayı 20 cm derinlikte ve Mayıs ayında l.lxlO4 adet olarak belirlenmiştir. Citrobacter sp. için en yüksek sayı 20 cm derinlikte ve Eylül ayında 1.6xl04 adet/g olarak belirlenmiştir. Mayalar ve küfler için en yüksek sayı Nisan ayında ve 10 cm derinlikte 1.48xl05 adet/g, en düşük IIÖZET.Füsun KESİCİ sayı ise Ağustos ayında ve 20 cm derinlikte 4.1x10 adet/g olarak tespit edilmiştir. Alınan örneklerde bulunan mikroorganizma sayıları toprak derinliğine ve aylara göre farklılık göstermiştir. Derinliğin artmasıyla beraber mikroorganizmaların sayıları azalmıştır. Ayrıca ay ve derinlik etkisine göre mikroorganizmaların gösterdiği farklılıklar istatistik! olarak çok önemli (p>0.01) olup ay-derinlik intiraksiyon etkisi ise önemsiz olduğu bulunmuştur. Yapılan analizler neticesinde Kahraman Maraş - Kayseri yolu civarındaki tarlalarda; özellikle yaz aylarında tarlaların kanalizasyon sularıyla sulanması sonucunda mikrobiyolojik bir kirlenmenin meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFüsun KESİCİ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY MSc THESIS ABSTRACT MICROBIAL CONTAMINATION IN SEWAGE-IRRIGATED FIELDS INKAHRAMAN MARAŞFÜSUN KESİCİ Supervisor: Prof.Dr. Emine BAYRAKTARO?LU Year : 2004 Page: 65 Jury : Assoc. Prof. Dr. Metin DI?RAK Assist. Prof. Dr. Sinan DAYISOYLU Assist. Prof. Dr. Özlem ERDO?RUL In this study, presence of fecal indicators and monthly changes in microorganism population in soils with depths ranging from 10 cm to 20 cm in the fields determined on Kahraman Maraş-Kayseri highway were investigated during one-year period (October, 2002/ September, 2003). Total microorganism, Klebsiella, Enterobacter, yeast-mold, E, coli, Enterococcus faecalis, the numbers of total coliform bacteria in soil with a weight of 10 g were determined by using Plate Count Metohod. The results of the study were like these, the highest number of total microorganism was found as 9.2xl06 cfu/g in depth of 10 cm, in April while the lowest number of them was ascertained as 2.9xl04 cfu/g in the depth of 20 cm, in December. The highest number of Klebsiella was found as 1.35xl05 in depth of 20 cm, in June while the lowest number of them was ascertained as 4.0xl03 cfu/g in the depth of 20 cm, in May. The highest number of Enterobacter was found as 1.3xl05 in depth of 10 cm, in January while the lowest number of them was ascertained as 3.0xl03 cfu/g in the depth of 20 cm, in July and September. The highest number of E. coli was found as l.lxlO4 cfu/g in depth of 20 cm, in May. The highest number of Citrobacter was found as 1.6xl04 cfu/g in depth of 20 cm, in September. On the other hand, these values for the IVABSTRACTFüsun KESİCİ yeast and the mold were detected as 1.48xl05 cfu/g in the depth of 10 cm, in June and 4.1xl03 cfu/g in the depth of 20 cm, in August, respectively. The microorganizms variad in number, depending on depths of soil and months. The number of them decreased with increment in dept of soil.