Kahramanmaraş Sır baraj gölünün mikrobiyolojik kirliliğinin incelenmesi
Kahramanmaraş investigation of microbiological pollution in Kahramanmaraş Sır dam lake
- Tez No: 151714
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN DIĞRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sır Baraj Gölü, Mikrobiyolojik Kirlilik, Enterohacteriaceae III, Sir Dam Lake, Microbiological Pollution, Enterobacteriacea. V
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETTuğba GÜLSARI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMAN MARAŞ SIR BARAJ GÖLÜ'NÜN MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ TUGBA GULSARI Danışman: Doç. Dr. Metin DIGRAK Yıl : 2004 Sayfa: 72 Jüri: Doç.Dr. Metin DIGRAK Yrd.Doç.Dr. Kenan Sinan DAYISOYLU Yrd.Doç.Dr. Yaşar ÇİL Bu çalışmada, Kahraman Maraş il sınırları içerisinde bulunan Sır Baraj Gölü'ndeki mikrobiyolojik kirlilik seviyesi Aralık-2001 ve Kasım-2002 tarihleri arasında incelenmiştir. Sır Baraj Gölü'nde 6 istasyon belirlenmiş ve bu istasyonlardan bir yıl boyunca her ay periyodik aralıklarla su örnekleri toplanarak analiz edilmiştir. Su örneklerinde toplam koliform, fekal koliform, toplam aerobik mezofil bakteri sayımı, toplam maya ve küf, fekal streptokok ve Pseudomonas sp. varlığı araştırılmıştır. Aynı zamanda su örneklerinde sıcaklık, pH, çözünmüş 02 ve iletkenlik parametreleri de belirlenmiştir. Yapılan analizler neticesinde Sır Baraj Gölü'nde Kahraman Maraş kentinden kaynaklanan çeşitli kirleticilerle mikrobiyolojik bir kirlenmenin meydana geldiği ortaya çıkmıştır. Kirliliğin en yoğun olduğu bölgelerin şehre en yakın noktalar olan Aksu ve Afşar istasyonları olduğu, daha uzak noktalar olan Ceyhan ve Körsulu istasyonlarının nispeten daha az kirlendiği belirlenmiştir. IIÖZETTugba GÜLSARJ Ayrıca çalışma boyunca Sır Baraj Gölü'nden Enterohacteriaceae familyasına ait toplam 85 adet mikroorganizma elde edilmiş ve yapılan biyokimyasal ve fizyolojik testler sonucunda bu izolatların % 76,4 'ü E. coli, % 14,1 ' i Citrobacter, %5,8 'i Enterobacter, % 4,7 'si Klebsiella ve % 1,1 'inin de Proteus cinsine dahil olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTuğba GÜLSARI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY MSc THESIS ABSTRACT INVESTIGATION OF MICROBIOLOGICAL POLLUTION IN KAHRAMAN MARAŞ SIR DAM LAKE TUGBA GULSARI Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Metin DI?RAK Year : 2004 Page: 72 Jury : Assoc.Prof.Dr. Metin DIGRAK Assist.Prof.Dr. Kenan Sinan DAYISOYLU Assist.Prof.Dr. Yaşar ÇİL In this study, pollution of Sir Dam Lake (Kahraman Maraş) was investigated between December-2001 and November-2002. Six stations were determined and water samples were collected and analysed with monthly intervals from these stations. Total coliform, feacal coliform, total living colony counting, total fungi and yeast, feacal streptococci and Pseudomonas sp. were examined in these samples. Temperature, pH, dissolved oxygen and conductivity was also measured. Analyses showed that there was a microbiological pollution in Sir Dam Lake because of various pollutants from Kahraman Maraş. The most polluted regions were Aksu and Afşar which are the nearest stations to Kahraman Maraş city. Ceyhan and Körsulu were not polluted as Aksu and Afşar, because they are far from Kahraman Maraş city. IVABSTRACTTugba GÜLSAR1 However, 85 microorganisms that are belong to Enterobacteriaceae were isolated from Sir Dam Lake during the study. In respect to biochemical and physiological tests on these isolates, it is determined that 76,4% was E. coli, 14,1% was Citrobacter sp., 5,8% was Enterobacter sp., 4,7% was Klebsiella sp. and 1,1% was Proteus sp.