Kahramanmaraş yöresindeki tekstil fabrikalarının kumaş boyama ünitelerinde çalışan işçilerin genotoksik risklerinin saptanması
Determination of genotoxic risks of the workers studying in the fabric dying units of textile factories in Kahramanmaraş area
- Tez No: 151721
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LALE DÖNBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kardeş kromatid değişimi, Kromozom aberasyonları, Genotoksik risk, Kumaş boyama işçileri. II, Sister chromatid exchange, Chromosome aberrations, Genotoxic risk, Fabric dying workers. Ill
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETGÜLLÜ ŞAHIN KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ YÖRESİNDEKİ TEKSTİL FABRİKALARININ KUMAŞ BOYAMA ÜNİTELERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN GENOTOKSİK RİSKLERİNİN SAPTANMASI GULLU ŞAHIN Yıl: 2004, Sayfa: 49 DANTŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Lale DÖNBAK Prof.Dr. Cengiz BAHADIROĞLU Jüri: Doç. Dr. Eyyüp RENCÜZOĞULLARI Yrd. Doç. Dr. Naciye KURTUL Bu çalışmada, Kahramanmaraş yöresindeki tekstil fabrikalarının kumaş boyama ünitelerinde çalışan işçilerin genotoksik risk altında olup olmadıkları araştırılmıştır. Farklı yaş gruplarındaki toplam 34 işçi ve bu işçilerle aynı yaş ve cinsiyette olan ve boyama üniteleriyle ilişkisi olmayan 34 kişiden oluşan kontrol grubunun periferal kan lenfosit kültürlerinde SCE ve CA analizleri için preparatlar hazırlanmıştır. Preparatların boyanması Floresan Plus Giemsa (FPG) tekniğine göre yapılmıştır. Grupların seçiminde, bireylerin yaşam tarzları ve tıbbi geçmişleri ile ilgili soruların bulunduğu standardize anket formları kullanılmıştır. Modüle edici faktör olarak maraşotu kullanımı ile maraşotu ve sigaranın birlikte kullanımı değerlendirilmiştir. SCE sayısı yönünden kumaş boyama işçileri ile (maraşotu kullanan ve kullanmayan) kontrol grupları arasında önemli bir fark bulunamamıştır. İşçilerde ise hem anormal hücre yüzdesi hem de hücre başına düşen CA sayısı (CA/hücre) kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek bulunmuştur. Maraşotu kullanımının SCE ve CA üzerinde herhangi bir etkisi saptanamazken maraşotu ve sigaranın birlikte kullanımının CA frekansını artırdığı gözlenmiştir. Ayrıca bireyin yaşının, CA frekansını etkileyen önemli bir faktör olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGÜLLÜ ŞAHIN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY MSc THESIS ABSTRACT DETERMINATION OF GENOTOXIC RISKS OF THE WORKERS STUDYING IN THE FABRIC DYING UNITS OF TEXTILE FACTORIES IN KAHRAMANMARAŞ AREA GÜLLÜ ŞAHİN Year: 2004, Pages: 49 SUPERVISOR: Asst.Prof.Dr. Lale DÖNBAK Prof.Dr. Cengiz BAHADIRO?LU Jury: Assoc.Prof.Dr. Eyyüp RENCÜZO?ULLARI Asst.Prof.Dr. Naciye KURTUL In this study, occupational exposure risk of fabric dying workers studying in the textile factories in Kahramanmaraş area were investigated. The SCE and the CA was studied in peripheral blood lymphocyte cultures of 34 workers and in 34 age and sex-matched healty controls. Group selection was made after a questionnarie administration, which included questions about lifestyle and medical history. Maraş powder using and smoking habits was also considered. Baseline frequency of CA was found to be significantly higher among workers as compared to controls. On the other hand, there wasn't any differences in SCE in workers when compared to the controls. Maraş powder using as modulating factor had no effect on the SCE and CA. Both using maraş powder and smoking were shown to increasing the CA frecuency. Also it was found that age were significant factor influencing the frequency of CA.