Bazı sülfonil hidrazin türevi metal komplekslerin titreşim spektrokopik incelemesi ve spekturum yapı ilişkisinin irdelenmesi
Vibrational spestroscopic studies of some metal complexes of sulfonyl hydrazine and discussing specturum-structure relation
  1. Tez No: 151728
  2. Yazar: MEHMET APAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TALAT ÖZPOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Vibrational Spectra, NKA, IR and RAMAN Spectra, Sulfonylhydrazine, Force constant, Normal Coordinate Analysis, Hg complexes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
m BAZI SÜLFONIL HIDRAZIN TÜREVİ METAL KOMPLEKSLERİNİN TİTREŞİM SPEKTROSKOPİK İNCELENMESİ VE SPEKTRUM YAPI İLİŞKİSİNİN İRDELENMESİ ÖZET Etansüifonilhidrazin, metansülfonilhidrazin ligandlarının ve metansülfonilhidrazin ligandmm Çinko (Zn), Kadmiyum (Cd) ve Civa (Hg) komplekslerinin deneysel FT-IR spektrumlan ölçülüp, SPSIM paket programı kullanılarak aynı moleküller için teorik titreşim spektrumlan hesaplandı ve bilinmeyen bandlar aydınlatılmaya çalışıldı. Titreşim frekanslarının hesabı için bileşiklerdeki her bir bağın uzunluğu, bağ açısı ve kuvvet sabiti gibi veriler ; İR ve RAMAN aktifiiklerinin hesabı için ise atom yarıçapları, elektronegativiteler kullanıldı. Bileşiğe ait nokta grubu simetrisi tespit edilerek Normal Koordinat Analizi yapıldı. Hesaplamalarda SPSIM paket programı kullanıldı; İncelenen bileşiklerin titreşim spektrumlarımn hesaplanmasında îmidazol kompleksleri, Aseton Metansülfonil- hidrazon, ve n-parafîn bileşiklerinin kuvvet sabitlerinden faydalanıldı. Teorik olarak incelenen moleküllere ait titreşim spektrumu ile yine bu moleküllere ait deneysel titreşim spektrumu karşılaştırıldı. Teorik spektrumlar yardımıyla, deneysel spektrumlardaki bandlar aydınlatılmaya çalışıldı. Bileşiklerin titreşim spektrumunu hesaplayabilen yeni değerlik kuvvet alanları (VFF) geliştirildi ve sonuçlar benzer bileşikler için daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak geçerliliği tartışıldı. Anahtar Kelimeler : Titreşim Spektroskopisi, İR ve RAMAN Spektroskopisi. Süîfonilhidrazin, Kuvvet sabiti, Normal Koordinat Analizi, NKA; Zn, Cd, Hg kompleksleri
Özet (Çeviri)
IV VIBRATIONAL SPECTROSCOPIC STUDIES OF SOME METAL COMPLEXES OF SULFONYL HYDRAZINE AND DISCUSSING SPECTRUM - STRUCTURE RELATION ABSTRACT The FT-IR spectrum of methaensulfonylhydrazine (MSH), ethanesulfonylhydrazine (ESH) and Zn, Cd and Hg complexes of MSH was recorded. Theorical spectrum was calculated and assignment for the calculated vibrational spectra was performed. Vibrational frequencies were calculated by using the geometrical parameters, atomic masses and force constants as input data. The IR. and RAMAN activities were calculated from atomic radii and electronegativities of the atoms. Group theory for the point group phenomena was employed for the Normal Coordinate Analysis of compounds. The p rogram p ackage S PSIM w as u sed i n t he c alculations w here v alence force field type potential energy function based on the Wilson's GF matrix method was employed. To calculate the vibrational spectrum of the complex, the force constants and geometrical parameters were transferred partly from the compounds asetone, methanesulfonylhydrazone and n-parafins. The calculated spectrum was examined in relation to the observed spectra of the molecules from which the input data transferred. By the aid of calculated spectrum, the vibrational bands in the experimental spectra were assigned. The discussion was focused on the bonds of the ligand which undergo changes during the formation of complex. New valance force fields were developed for the compounds and the validity was discussed taking the previous studies into account.