Keten ve oksoketenlerin çeşitli 1,3 dipolar bileşiklerle reaksiyonlarının kuantum kimyasal incelenmesi
The quantum chemical investigation of ketene's and oksoketene's reactions with several 1,3 dipolar compounds
- Tez No: 151729
 - Danışmanlar: PROF.DR. EMİN SARIPINAR, PROF.DR. YUNUS AKÇAMUR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: 3 dipolar sikloadisyonlar, ab initio, keten, oksoketen, 3 dipolar bileşikler, 3 dipolar cycloaddition, ab initio, ketenes, oksoketenes, 3 dipolar compounds
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
KETEN VE OKSOKETENIN ÇEŞİTLİ 1,3 DIPOLAR BİLEŞİKLERLE REAKSİYONLARININ KUANTUM KİMYASAL İNCELENMESİ ÖZET Teorik çalışmalar deneysel olarak incelenmesi güç olan reaksiyonları aydınlatmak için uygun yöntemlerdir. Ketenler, oksoketenler ve 1,3 dipolar bileşikler oda şartlarında izole edilemeyen oldukça aktif bileşiklerdir. Bu çalışmada, keten ve oksoketenin diazometan, nitron, azid, nitril yilid (illür), nitril oksit ve azometin yilid (illür) bileşikleriyle olan 1,3 dipolar sikloadisyonlarınm tüm geometrik optimizasyonları HF/6- 31G* ve HF76-31G** basis setleri kullanılarak Hartree-Fock düzeyinde yapıldı. Bir regioselektif reaksiyon olan keten ve oksoketenin 1,3 dipolar bileşiklerle sikloadisyonlarında hangi muhtemel ürünlerin oluşabileceği, bunlardan en kararlı regioizomerin hangisi olacağı incelenmiştir. Reaksiyona katılan merkez atomların dihedral açıları incelenerek reaksiyonların ilerleme şeklinin yaklaşık pseudoperisiklik reaksiyonlar şeklinde olduğu görülmüştür. Reaksiyonların eş zamanlı, asimetrik geçiş hali üzerinden gerçekleştiği görülmüştür. Hesaplanan titreşim değerlerinde, bir tane sanal frekans değerinin bulunmasıyla geçiş hali olduğu anlaşılmıştır. Reaktantlarda ve ürünlerde sanal frekans değerlerinin olmaması kararlı yapılar olduklarını göstermiştir. Reaksiyona giren maddelerin, geçiş hallerinin ve son ürünlerin oluşum enerjileri, dipol momentleri, elektron yük dağılımı, bağ uzunluğu, bağ açıları ve torsiyon açılan gibi elektronik özellikler hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV THE QUANTUM CHEMICAL INVESTIGATION OF KETENE'S AND OKSOKETENE'S REACTIONS WITH SEVERAL 1,3 DIPOLAR COMPOUNDS ABSTRACT Theoretical calculations have proven to be useful tools in organic chemistry for predicting the stability of the synthesised products and reaction intermediates and to explain the regiochemistry. Ketenes, oksoketenes and 1,3 dipolar compounds couldn't be izolated in room condititon and they are very active compounds. In this study, the reaction of ketenes, oksoketenes with diazomethanes, nitrones, azides, niytrile yilides, niytrile oxides and azomethme yilides geometry optimization were carried out with the 6-31G*and 6-31G**basis sets at the Hartree-Fock level. Ketenes and oksoketenes reactions with several 1,3 dipolar compounds which is a regioselective reaction examined that how many compounds can be obtained in the reaction which of them is the most stable. It understood that the reaction is nearly pseudoperisiclic and asynchronous concerted mechanism. The transition states were determined by the existence of only one imaginary frequencies for reactants and products proves that these compounds were stable. The electronic properties of reactants, transition states and products such as the formation enthalpies, dipole moments, electron charge densities, bond lengths, bond angels and torsion angles were calculated.