Bazı 1,3,4-oksidazol, 1,3,4-tiyadiazol ve 1,2,4-triazol türevleri üzerinde çalışmalar
Studies on some 1,3,4-oxidiazol, 1,3,4- thiadiazol, and 1,2,4-triazol derivatives
- Tez No: 80899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN PALASKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tiyosemikarbazit, 4-oksadiazol, 4-tiyadiazoL, 4- triazol-5-tiyon, antienflamatuar aktiviteSentezi yapılan bileşikler, erime dereceleri, % verimleri ve kristalizasyon çözücüleriM, Thiosemicarbazide, 4-oxadiazole, 4-thiadiazole, 4-triazol-5- thione, antiinflammatory activityvu Formula, melting points, yields % and crystallization solvents of the synthesized compounds
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, prostaglandin sentezini inhibe etmek suretiyle analjezik ve antienflamatuar etki göstermesi beklenen, l-(l-naftiloksi)asetil-4-sübstitûe-3- tiyosemikarbazit, 2-sübstitûe amino-5-(l-naftiloksi)metil-l,3,4-oksadiazol, 2-sübstitüe amino-2-(l-naftiloksi)metil-l,3,4^tiyadiazol, 3-(l-naftiloksi)metU-4-sübsritüe-l,2,4-triazol- 5-tiyon türevi onaltı bileşiğin sentezi yapılarak bu bileşiklerin antienflamatuar etkileri ile gastrointestinal sistem ve böbrekler üzerindeki yan etkileri naproksen ve fenilbutazonla karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Çalışmamız kapsamındaki bileşiklerin sentezinde 1-naftolden hareket edilmiştir. 1- Naftolün aseton içinde, susuz potasyum karbonat ve etil bromoasetat ile reaksiyonundan elde edilen etil naftiloksiasetat, hidrazin hidrat ile reaksiyona sokulmuş ve 1- naftiloksiasetilhidrazine ulaşılmıştır. 1-Naftiloksiasetilhidrazinin sübstitüe izotiyosiyanat türevleri ile reaksiyonu sonucu l-(l-Naftüoksi)asetil-4-sübstMe-34iyosenuTcarbazit türevleri (Bileşik 1-4) elde edilmiştir. l-(l-Nafriloksi)asetil-4-sübstitüe-3-tiyosemikarbazit türevlerinin civa oksit veya alkali ortamda iyot/potasyum iyodür ile muamelesi sonucu 2-sübstitüe amino-5-(l- naftiloksi)metil-l,3,4-oksadiazol türevleri (Bileşik 5-8), orto fosforik asit veya metan sülfonik asit ile reaksiyonu sonucu 2-sübsttoeamino-2-(l-nafriloksi)metil-l,3,4-tiyadiazol türevleri (Bileşik 9-12), sodyum hidroksit veya sübstitüe izotiyosiyanatın aşırısı ile ısıtılması sonucu 3-(l-naftUoksi)metü-4-sübstitüe-l,2,4^triazol-5-tiyon türevleri (Bileşik 13-16) elde edilmiştir. Sentezi yapılan bileşiklerin fiziksel özellikleri, ince tabaka kromatografisindeki davranışları ve UV absorpsiyon özellikleri saptanmış; İR, 'H-NMR, 13C-NMR ve elementer analizleri ile yapılan aydınlatılmıştır. Sentezi yapılan bileşiklerin 100 mg/kg dozdaki antienflamatuar etkileri, naproksen (30 mg/kg) ve fenilbutazonla (100 mg/kg) karşılaştırılarak, karagenin ile oluşturulan pençe ödemi testi ve farelerde hava kesesi enflamasyon modeli ile incelenmiş, EDM değerleri saptanmış, gastrointestinal sistem ve böbreklerdeki yan etkileri incelenmiştir. Karagenin ile oluşturulan pençe ödemi testinde, Bileşik 1, 4, 12 ve 13; naproksenle aynı derecede; fenilbutazonla kıyaslandığında daha aktif bulunurken, farelerde hava kesesi enflamasyon modelinde, Bileşik 1, 2, 4, 7, 11-13 ve 16 kayda değer antienflamatuar aktivite göstermiş, bu bileşiklerden hiçbirinde önemli bir yan etki gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
M ABSTRACT In this study, sixteen l-(l-naphthyloxy)acetyl-4-substituted-3-thiosemicarbazide, 2- substituted amino-5-(l-naphthyloxy)metnyl-l,3,4-oxadiazole, 2-substitüted amino-5-(l- naphthyloxy)methyl-l,3,4^thiadiazole and 3-(l-naphmyloxy)methyl-4-substituted-l,2,4- triazole-5-thione derivatives which expected to have antiinflammatory activities by inhibition of prostaglandin synthesis were synthesized. Their antiinflammatory activities, side effects on gastrointestinal system and kidneys were screened compared to naproxen and phenylbutazone. 1-Naphthyloxyacetylhydrazine were synthesized by the reaction of hydrazine hydrate and ethyl 1-naphtyloxyacetate which prepared by the reaction with 1-naphthol with dry potassium carbonate and ethyl bromoacetate in acetone. l-(l-Naphthyloxy)acetyl-4- substituted-3-thiosemicarbazide derivatives (Compounds 1-4) were prepared by reacting 1- naphthyloxyacetylhydrazine and substituted isothiocyanate derivatives. The reaction of l-(l-naphthyloxy)acetyl-4-substituted-3-thiosemicarbazide derivatives with mercury oxide or iodine/potassium iodide in alkaline conditions gave 2- substituted amino-5-(l-naphthyloxy)methyl-l,3,4-oxadiazoles (Compounds 5-8), with ortho phosphoric acid or methanesulfonic acid gave 2-substituted amino-5-(l-naphthyloxy)methyl- 1,3,4-thiadiazoles (Compounds 9-12) and with sodium hydroxide or excess substituted isothiocyanate derivatives gave 4-substituted-3-(l-naphthyloxy)methyl-l,2,4-triazole-5- thiones (Compounds 13-16). The physical properties, properties in thin layer chromatography and UV absorption properties of synthesized compounds were determined. The structures of the compounds were proved by IR, 'H-NMR, 13C-NMR spectroscopy and elemental analysis. The antiinflammatory activity of the synthesized compounds (100 mg/kg) were compared with naproxen (30 mg/kg) and phenylbutazone (100 mg/kg) by using carregeenan induced hind paw edema and air-pouch inflammation tests in mice. The ED30 values and side effects of the compounds on gastrointestinal system and kidneys were examined. In carrageenan induced hind paw edema test, compounds 1, 4, 12, 13 found to have the same activity comparing with naproxen and higher activity comparing with phenylbutazone. In air-pouch inflammatory model, compounds 1, 2, 4, 7, 1 1-13, 16 found to have mentionable antiinflammatory activity. None of the compounds have shown significant side effects.