Pomzanın seramik hammaddesi olarak kullanımı
Use of pumice stone as a ceramic raw material
- Tez No: 151727
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER EDİP KUZUGÜDENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pomza, seramik, boraks, Pumice, ceramic, borax
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Ill POMZANIN SERAMİK HAMMADDESİ OLARAK KULLANIMI ÖZET Pomza volkanik kökenli bir mineraldir ve geçmiş volkanik faaliyetlerin bulunduğu bölgelerde yaygınca bulunur. Buna rağmen dünyada büyük ve ekonomik pomza yataklarının bulunduğu ülke sayısı çok değildir. En büyük rezervlere sahip ülke ise Türkiye'dir. Bileşim olarak yaklaşık 2/3 si alüminyum silikattan meydana gelen metal oksitlerden meydana gelir. Aşırı gözenekli yapı, ucuz maliyet, sertlik, renk zenginliği ve kimyasal etkilere dayanıklılık gibi özelliklerinden dolayı birçok endüstride kullanım alam bulmuştur. Taran, tekstil, kimya, filtrasyon ve temizlik malzemesi endüstrileri bu alanlara örnek olarak verilebilir. Pomzanın en büyük kullanımı ise inşaat sektöründedir. Seramik hammaddelerinin çoğunluğu alüminyum silikat ağırlıklı metal oksit mineralleridir. Seramik üretiminde maliyet düşürmek ve değişik özelliklerde seramikler geliştirmek amacıyla yeni hammaddeler bulmak ilgili akademik çalışmaların ve endüstrinin üzerinde yoğunca çalıştığı bir konudur. Alüminyum silikat ağırlıklı kimyasal yapı, yukarıda belirtilen diğer özelliklerle bir araya gelince pomzaya seramik hammaddesi olarak kullanılma potansiyeli kazandırır. Bu tez çalışmasında, pomzanın seramik hammaddesi olarak kullamlma potansiyeli literatür ve deneysel araştırma olarak incelenmiştir. Deneylerde Kayseri yöresindeki Pomza yataklarından elde edilen numuneler kullanılmıştır. Öğütülmüş pomza numuneleriyle elde edilen çamurdan silindir veya dikdörtgen prizma şeklinde tuğladan seramik ürünler elde edilmeye çalışılmıştır. Hammadde bileşimi, pişirme sıcaklığı, pişirme süresi ve katkı maddelerinin etkileri araştırılan parametreleri olarak seçilmiştir. Çalışmalardan elde edilen bilgiler, pomzanın seramik hammaddesi olma potansiyeli yüksek olan bir endüstriyel mineral olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IV USE OF PUMICE STONE AS A CERAMIC RAW MATERIAL ABSTRACT Pumice is an industrial mineral of volcanic origin. It can be found in areas of recent volcanic activities. It is an aluminum silicate dominated, hard, porous, nearly inert and low cost mineral found in various colors. Produced pumice is consumed mainly by construction industries, while smaller fractions are used in several other industries, such as chemistry, agriculture, textile and cleanser manufacturing. Ceramic goods are man- made materials made of shaped and fired mineral substances. Common ceramic raw materials are aluminum silicates containing one or more of other metal oxides. This means, the chemical composition of pumice is very similar to those of most ceramic raw materials. This composition, combined with its other properties, makes pumice a potential ceramic raw material. This study covers an experimental work to investigation the potential for use of pumice as a ceramic raw material. In the investigation, pumice samples from Kayseri region were used to produce ceramic bricks. The studied parameters include the effect of the composition, firing temperature and period, and types of additives on the properties of products. The results indicate that pumice is a good candidate to be used as a ceramic raw material.