Maya ve Lactobacillus kültürüne dayalı probiyotiklerin süt sığırlarında süt verimi ve kompozisyonuna etkileri
The effects of the probotics based on yeast and Lactobacillus on milk yield and milk composition of dairy cows
- Tez No: 151740
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: probiyotik, Lactobacillus sp, maya, Sacchromyces cerevisiae, süt sığırı, probiotic, Lactobacillus sp, yeast, Sacchromyces cerevisiae, cow. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Mevcut çalışmada; rasyona katılan Lactobacillus sp. ve maya+Lactobacilhıs sp. kültürlerine dayalı probiyotiklerin laktasyonun başındaki yüksek verimli süt sığırlarında süt verimi ve kompozisyonuna etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışma 3x3 latin kare deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak 21 günlük periyotlarda yürütülmüştür. Denemedeki muameleler kontrol (probiyotik içermeyen), Lactobacillus sp. kültürü ve maya+Lactobacillus sp. kültürüne dayalı probiyotik içeren rasyonlardan oluşmuştur. Rasyonlar %60 kesif yem ve %40 öğütülmüş yonca kuru otundan izokalorik (2.4 Meal ME/kg KM) ve izonitrojenik (168 g HP/kg KM) olarak hazırlanmıştır. Probiyotikler toplam rasyonda 450 g/ton düzeyinde kullanılmıştır. Deneme sonuçlan, laktasyonun başındaki yüksek verimli süt sığırlarında %60 kesif yem ve %40 yonca kuru otundan oluşan rasyonlara Lactobacillus sp. ve maya+Lactobacilhıs sp. kültürüne dayalı probiyotik verilmesinin süt verimi ve kompozisyonu üzerinde istatistiki olarak önemli bir etkisinin olmadığını (P>0.05). göstermiştir. Ancak Lactobacilus sp. kültürüne dayalı probiyotik alan ineklerde süt üretim etkinliği (süt verimi/kuru madde tüketimi) daha yüksek olma eğiliminde olmuştur (P=0.08).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of the probiotics based on Lactobacillus sp. and ye&st+Lactobacillııs sp. on milk yield and milk composition of high yieding dairy cows in early lactation. The study was caried out in a 3x3 Latin Square Design with tree replicate in three periods comprising 21 days each. The treatments were control diet (no probiotic), the diets containing the probiotics based on Lactobacillus sp. and yeast+Lactobacillus sp.. The diets were formulated isocaloric (2.4 Meal ME/kg DM) and isonitrogenic (168 g CP/kg DM) as total mixed ration (TMR) containing 60% concentrate and 40% grounded alfalfa hay The probiotics were included to TMR at level of 450 g/ton. The results obtained in the study sowed that the probiotics based on Lactobacillus sp. and yç&st+Lactobacillus sp. had no effect (P>0.05) on milk yield and milk composition of high yieding dairy cows in early lactation when the diet consisted of 60% concentrate and 40% ground alfala hay. However the probiotic based on Lactobacillus sp. tented to improve efficiency of milk production (milk yield/dry matter intake) (P=0.08).