Çukurova bölgesi'nde lahana unlu yaprakbiti, Brevicoryne brassicae (L.) (Homoptera :Aphididae)'nin bazı konukçularda biyolojisi ve parazitoidi diaeretiella rapae (M'intosh) (Hymenoptera: Aphidiiddae)'nin popülasyon gelişmesi ile aralarındaki ilişkile
Determination biology of the cabbage of aphid, Brevicoryne brassicae (L.)(Homoptera :Aphididae) on some hosts, population fluction and relationship of the pest and its parasitoid, diaeretiella rapae (M'intosh) (Hymenoptera: Aphidiiddae)
  1. Tez No: 151746
  2. Yazar: SELİME ÖLMEZ BAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RİFAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Brevicoryne brassicae, Diaeretiella rapae, biyolojisi, parazitlerime oranı, populasyon gelişmesi, Brevicoryne brassicae, Diaeretiella rapae, biology, rate of parasitism, population development. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA BOLGESTNDE LAHANA WLU YAPRAKBITI, BREVICORYNE BRASSICAE (L.) (HOMOPTERA: APHDHDAEyNİN BAZI KONUKÇULARDA BİYOLOJİSİ VE PARAZTTOİDİ DÎAERETİELLA RAPAE (M'INTOSH) (HYMENOPTERA: APHTOIIDAEyNiN POPULASYON GELİŞMESİ İLE ARALARINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ Seüme ÖLMEZ BAYHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman. Prof. Dr. M. Rifet ULUSOY Yıl: 2004, Sayta: 86 Jüri : Prof. Dr. M. Rıfat ULUSOY Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR Prof. Dr. Cafer MART Yrd. Doç. Dr. Pınar ÖZALP Bu çalışmada, Brevicoryne brassicae'mn lahana, karnabahar, brokkoli, turp, kolza ve yabani hardal üzerindeki biyolojisi; Diaeretiella rapae ile B. brassicae arasındaki ilişkiler, zararlı ve parazitoitin populasyon dalgalanması ve parazitlerime oranı; B. brassicae'mn konukçulannın tespiti ve bunlar üzerinde D. rapae'mn parazitleme oranı araştırılmıştır. B. brassicae laboratuvar koşullarında ele alınan sıcaklık değerinde (20 °C) ergin öncesi toplam gelişme süresini en uzun 10.4 günde lahana üzerinde, en kısa ise 8.9 gün ile karnabahar üzerinde tamamlamıştır. Kalıtsal üreme yeteneği (rm) değeri en yüksek karnabaharda 0.2345 olarak saptanmıştır. D. rapae'mn zararlının ikinci ve üçüncü nanf dönemini tercih etmiş, en yüksek parazitlerime oram ikinci nimf döneminde % 85.4 olarak saptanmıştır. Bir dişi parazitoitin ömrü boyunca B. brassicae üzerine bıraktığı yumurtalardan ortalama 404.9 ± 7.91 adet parazitoit gelişmiştir Konukçu yoğunluğu arakça parazitlenen yaprakbiti sayısı belirli bir yoğunluğa kadar artış göstermiş, sonra düz bir platoya ulaşarak Holling (1959)'in II nolu eğrisini oluşturmuştur. B. brassicae' van Çukurova Bölgesi' nde Cnıciferae familyasından toplam 16 adet konukçu bitkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Zararlı ve parazitoit populasyonunun geneffikle aralık-ocak ve mart-nisan aylarında artış gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION BIOLOGY OF THE CABBAGE OF APHID, BREVICORYNE BRASSICAE (HOMOPTERA: APHIDIDAE) ON SOME HOSTS, POPULATION FLUCTION AND RELATIONSHIP OF THE PEST AND ITS PARASITOID, DIAERE7TELLA RAPAE (MINTOSH)(HYMENOPTERA: APHIDI1DAE)Selime ÖLMEZ B A YUAN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Year: 2004, Pages: 86 Jury Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR Prof. Dr. Cafer MART Assis. Prof. Dr. Pınar ÖZALP In this study, biology of Brevicoryne brassicae on cabbage, cauliflower, broccoli, turnip, rapeoil (Kolza), and charlock mustard; relationship of B. brassicae and Diaeretiella rapae; population Auction of the pest and its parasitoid on the field, and it was investigated on rate of parasitism. The mean total development time at 20 °C in the laboratory condition was the shortest with 8.9 d on cauliflower, while longest with 10.9 d on cabbage. The value of intrinsic rate of increase (rm) was determined that D. rapae preferenced second and third instars of the aphid, laid on the host on first day as oviposition daily, the second instar of the aphid was the longest parasitied with 85.4 %. The numbers of developed parasitoid which laid on host in all life were 404.9 ± 7.91. When increased density of hosts, numbers of parasitized aphid increased but not increased every tune, thus showed HolKng (1959) type DL In Çukurova region, it was determined that 16 plant species belong to Crifucera family were hosts of B. brassicae. The population of B. brassicae and its parasitoid generally increased in December to January and March to April.