Uçucu kül, çelik lif ve pomza içeren betonların mekanik özellikleri
Mechanical properties of concrete containing fly ash, steel fiber and pumice
  1. Tez No: 151745
  2. Yazar: RIZA DİNÇER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. İSMAİL HAKKI ÇAĞATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif Beton, Çelik Lif, Uçucu Kül
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
oz DOKTORA TEZİ UÇUCU KÜL, ÇELİK LİF VE POMZA İÇEREN BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Rıza DİNÇER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. İsmail H. ÇAĞATAY Yıl : 2004, Sayfa: 156 Jüri :Prof.Dr.OrhanAKSOĞAN Prof.Dr.Hasan KAPLAN Doç.Dr. Cengiz D. ATIŞ Yrd.Doç.Dr. Seren AKAVCI Bu çalışmada Develi/Kayseri yöresinden getirilen pomza, Çatalağzı Termik Santrali'nden elde edilen uçucu kül ve narinlik oram 45 ve 65 olan kancalı çelik lifler betona katkı maddesi olarak kullanılarak bu karışımların betonun mekanik özelliklerine etkileri incelenmiştir. Birinci aşamada hafif betonlar üzerine çalışmalar yapılmıştır. İkinci aşamada çimentonun yerine ağırlıkça %0, 5, 10, 20, 30, 40 oranlarında uçucu kül kullanılmıştır. Karışımların mekanik özelliklerini belirlemek için de 7, 14, 28, 90, 180 ve 365 günlük beton numuneler üretilmiştir. Üçüncü aşamada narinlik oram 45 ve 65 olan %0,5, %0,75 ve %1,0 oranlarında kancalı çelik lifler kullanılmıştır. Dördüncü ve son aşamada ise birinci aşamada belirlenen hafif beton karışımı, ikinci aşamada belirlenen uçucu kül miktarı ve üçüncü aşamada belirlenen çelik lif tipi ve miktarına göre karma karışımlar üretilerek birinin diğerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu araştırma, çimentonun yerine uçucu kül ikamesinin, betonun mekanik özelliklerindeki etkisinin %20 uçucu kül ikamesine kadar çok iyi olduğunu ve %30 oranına kadar kullanılabilir olduğunu göstermiştir Betona çelik lif katkısı, lif miktarının artmasıyla eğilme dayanımlarında büyük artışlar meydana getirmektedir. Narinlik oram 45 olan betonlarda lif miktarı %1,0 değerine ulaştığında eğilmede çekme dayanımındaki artış %49'dur. Narinlik oram 65 olan betonlarda ise aynı lif miktarında, eğilmede çekme dayanımında lifsiz betona göre %75 artış meydana gelmiştir. Narinlik oranı ve çelik lif miktarının artması ile enerji yutma kabiliyetinin bir ölçüsü olan gerilme-şekil değiştirme eğrisinin altoda kalan alan değerlerinde de önemli ölçüde artışlar meydana gelmektedir. Çelik lif ile birlikte diğer katkı maddelerinin de kullanıldığı karışımlarda, eğilme etkisi altodaki pomza katkılı betonların şekil değiştirme indekslerinin, diğer karışımlara göre daha büyük olduğu görülmüştür. Böylece çelik lifli hafif betonlarla inşa edilecek süneklilik düzeyi yüksek betonarme yapıların deprem kuvvetleri altodaki davranışı olumlu yönde değişecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS MECHANICAL PROPERTIES OF CONCRETE CONTAINING FLY ASH, STEEL FIBER AND PUMICE Rıza DINÇER DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst.Prof.Dr. Ismail H. ÇA?ATAY Year : 2004, Pages: 156 Jury : Prof.Dr. Orhan AKSO?AN : Prof.Dr. Hasan KAPLAN : Assoc.Prof.Dr. Cengiz D. ATIŞ : Asst.Prof.Dr. Seren AKAVCI In this study, by using the pumice brought from Develi/Kayseri, fly ash gotten from Çatalağzı Thermal Station, and steel fibers that have the aspect ratios 45 and 65 as concrete additive materials, the effects of these mixtures on the mechanical properties of concrete were investigated. In the first step, lightweight concretes were investigated. In the second step, instead of cement, 0, 5, 10, 20, 30, 40% of fly ash were used. In order to determine the mechanical properties of the mixtures, concrete samples of 7, 14, 28, 90, 180 and 365 days were produced. In the third step, the hooked end steel fibers were used, that has aspect ratios 45 and 65 for the ratios of 0,5%, 0,75% and 1,0% by volume of concrete. In the fourth and the last step according to, the lightweight cocrete mixture determined in the second step and the amount of steel fiber type determined in the third step, by producing various mixtures their effects on each other were investigated. This research showed that the usage of fly ash instead of cement up to 20% percent as very good anf fly ash can be used up to the ratio of 30%. In the fiber addition to concrete, by increasing the fiber amount, great increase occurs in the flexural strength of concrete. When the fiber amount reaches the value of 1,0% for the concretes that have aspect ratio of 45, the increase occurs in flexural strength of concrete is 49%. In the concretes that have the aspect ratio of 65, for the same fiber amount, 75% increase occures in flexural strength of concrete compared to the fiber free concrete. With the increase of aspect ratio and steel fiber amount, important amount of increase occurs in the values that are under the stress- strain curved area that is the measure of energy absorbing capability. In the mixtures, which other additives used with steel fibers, the toughness indexes of the pumice added concretes under bendind effect were seen greater than the other mixtures. In this manner, the behaviour of the reinforced concrete buildings that has high ductility level built by steel fiber reinforced lightweight concretes under earthquake would change positively. Key Words : Lightweight Concrete, Steel Fiber, Fly Ash II