Elektrokimyasal olarak oluşturulacak polianilin (PANI) kaplamanın demirli malzemelerin korozyon davranışları üzerine etkilerinin incelenmesi
Electrochemical synthesis and corrosion performance of polyaniline (PANI)coating on iron substrates
- Tez No: 151749
- Danışmanlar: PROF.DR. BİRGÜL YAZICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polianilin, Okzalik asit, Potansiyodinamik, Paslanmaz ve yumuşak çelik, Polyaniline, Oxalic acid, Potentiodynamic, Stainless and mild steel II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
öz DOKTORA TEZİ ELEKTROKTMYASAL OLARAK OLUŞTURULACAK POLİANİLİN (PANI) KAPLAMANIN DEMİRLİ MALZEMELERİN KOROZYON DAVRANIŞLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Ali Tuncay OZYBLMAZ Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Birgül YAZICI Yıl : 2004 Sayfa : 178 Jüri : Prof.Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof.Dr. Nureddin ÇOLAK Prof.Dr. Sermin ÖRNEKTEKİN Doç. Dr. İlyas DEHRİ Bu çalışmada, paslanmaz ve yumuşak çelik elektrotların yüzeyleri okzalik asit çözeltisi içinde potansiyodinamik, potansiyostatik ve galvanostatik teknikler kullanılarak polianilin (PANI) ile kaplanmışlardır. Bu tekniklerden potansiyodinamik teknikle elde edilen filmlerin daha kaliteli olduğu bulunmuştur. Bu nedenle yumuşak çelik elektrot yüzeyi kıyaslamak amacıyla potansiyodinamik yöntemle ayrıca p- toluen sülfonik asit çözeltisi kullanılarak kaplanmıştır. Homojen ve yapışkan bir film elde etmek için, elektrot yüzeyi anilinin oksidasyonundan önce pasifleştirilmiştir. Elektrotların pasifliği, yüzeylerinde oluşan FeC2C«4 kompleksi ile daha iyi olduğu belirlenmiştir. PANI ile kaplanmış elektrotların hidroklorik ve sülfürik asit ortamlarında lineer polarizasyon direnci ve AC impedans eğrileri kullanılarak korozyon davranışları incelenmiştir. Yumuşak çelik elektrot yüzeylerinde sentezlenen polianilin kaplamaların korozyon dirençlerinin, paslanmaz çelik elektrotlara göre oldukça düşük olduğu bulunmuştur. Bu nedenle paslanmaz çelik elektrotların korozyona karşı dayanımı, PANI'nin katalitik etkisi ile oluşan oksit tabakasının kalitesi ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS ELECTROCHEMICAL SYNTHESIS AND CORROSION PERFORMANCE OF POLYANILINE (PANI) COATING ON IRON SUBSTRATES ALI TUNCAY OZYILMAZ DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Birgül YAZICI Year: 2004 Pages: 178 Jury : Prof.Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof.Dr. Nureddin ÇOLAK Prof.Dr. Sermin ÖRNEKTEKİN Assosc.Prof. Dr. İlyas DEHRİ In this study, Polyaniline (PANI) films were deposited by using potentiodynamic, potentiostatic and galvanostatic techniques on stainless and mild steel samples from aqueous solutions of oxalic acid. The PANI films obtained using potentiodynamic tecnique were found to be more quality than other techniques. Therefore, the mild steel was coated using potentiodynamic tecnique in p- toluenesulfonic acid solution as an electrolyte medium for the purpose of comparison. To obtain homogenous and strongly adherent films, the electrode surface should be first passivated before oxidation of aniline. The passivation of steels was provided by the formation of a FeC2Û4 complex on the surface of the electrodes. The corrosion performances of steel samples coated with PANI were investigated in hydrochloric and sulphuric acid solutions. Nyquist curves showed that the polarization resistance of PANI coated mild steels were relatively lower with respect to stainless steels. The protection mechanism of stainless steel depended on the quality of the oxide film, which should be obtained by PANI acting with catalytic effect.