Etlik Piliçlerde treonin gereksinmesinin saptanması
The investigation of threonine requirement of broilers
  1. Tez No: 151750
  2. Yazar: TUGAY AYAŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. FERDA OKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Threonine, Broiler, Choice Feeding, Carcass Quality II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
öz DOKTORA TEZİ ETLİK PİLİÇLERDE TREONEV GEREKSİNMESİNİN SAPTANMASI Tugay AYAŞ AN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ferda OKAN Yıl : 2004, Sayfa :164. Jüri : Prof. Dr. Ferda OKAN Jüri : Prof. Dr. Hasan RÜŞTÜ KUTLU Jüri : Prof. Dr. Aü Nazım ULUOC AK Jüri : Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Jüri : Prof. Dr. Ergün DEMİR Bu çalışmada karma yeme farklı düzeylerde ilave edilen treoninin, erkek ve dişi civciv ile etlik piliçlerin yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanma oram üzerine etkileri incelenmiş, başlangıç ve büyütme dönemindeki erkek ve dişi civciv ile etlik piliçlerin treonin gereksinmeleri ile treonine dayalı yem seçiminin etlik civciv ve piliçler üzerindeki etkileri araştırılmış, hayvanlara ait karkas parametreleri belirlenmiştir. Birinci denemede erkek civcivlerin ilk 3 haftalık dönemdeki treonin gereksinmesinin yemin %0.91'i, lizin gereksinmesinin de yemin %1.24'ü olduğu, buna karşılık dişilerin treonin ve lizin gereksinmesinin yemin %0.91'i ile %1.10'u olduğu bulunmuştur. Denemede NRC (1994)'ün bildirdiği treonin ve lizin düzeylerinin, hayvanların gereksinmelerinin çok altında kaldığı, etlik civciv yemlerindeki treonin ve lizin düzeylerinin artırılmasının gerekli olduğu da saptanmıştır. ikinci denemede büyütme dönemindeki etlik piliçlerin treonin ve lizin gereksinmesinin erkek piliçlerde yemin %0.75, %1.24'ü; dişi piliçlerde ise yemin %0.75 ve %1.10'u olduğu saptanmıştır. Üçüncü denemede yem seçimi uygulamasının canlı ağırlık kazancı bakımından üstün olduğu, yem seçimine tabi tutulan hayvanların, kendilerine sunulan farklı treonin içeriğine sahip yemlerden belli oranlarda tüketerek ihtiyaçlarım karşılayabildikleri saptanmışın*. Denemede erkek civciv ve piliçlerin treonin alımlarının, dişi hayvanlardan daha yüksek olduğu, yem seçimi uygulanan grubun deneme sonu canlı ağırlığının yüksek olması nedeniyle göğüs eti ağırlığının yüksek bulunduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler : Treonin, Etlik Piliç, Yem Seçimi, Karkas Kalitesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE INVESTIGATION of THREONINE REQUIREMENT of BROILERS Tugay AYAŞ AN DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Prof. Dr. Ferda OKAN Year 2004, Pages : 164 Jury : Prof. Dr. Ferda OKAN Jury : Prof. Dr. Hasan RUSTU KUTLU Jury : Prof. Dr. Ali Nazım ULUOC AK Jury : Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Jury : Prof. Dr. Ergun DEMIR The aim of this study was to evaluate the effect of different levels of threonine supplementation to the diet on feed intake, body weight gain and feed conversion efficiency of broiler chicks and also male and female broiler chicks, and to compare the results between chicks fed with diet selection, and to evaluate threonine requirements of chicks, and to determine carcass parameters of chicks. The results of the experiment was given in the following: In the first experiment it was found that threonine requirement of male broiler chicks was 0.91% and lysine requirement of male broiler chicks was 1.24% for the first 3 weeks, however threonine and lysine requirements of female broiler chicks were 0.91% of the diet and 1.10% of the diet respectively, and threonine and lysine levels indicated by NRC (1994) were lower than broiler chicks requirements and also it was necessary to increase threonine and lysine levels in the broiler chicks diets. In the second experiment, it was concluded that dietary threonine and lysine requirements of male broiler chicks were estimated to be 0.75% and 1.24% respectively; and dietary threonine and lysine requirements of female broiler chicks were estimated to be 0.75% and 1.10% respectively. m the third experiment that the results was indicated that chicks fed with diet selection were superior for body weight gain, chicks fed with diet selection met their requirements with, choosing diets containing different levels of threonine at the end of the experiment, breast meat weights of broiler chicks fed with diet selection diet were increased because of final body weight.