Paslanmaz çeliğin korozyon davranışları üzerine iletken polimer kaplamaların ve organik inhibitörlerin katkılı etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of both organic inhibitors and conducting polymeric coatings on the corrosion behaviours of the stainless steel (316)
  1. Tez No: 151748
  2. Yazar: MELTEM DÜDÜKCÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ERBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İndol, Poliindol, Nikotinik Asit, Paslanmaz Çelik, İmpedans
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz DOKTORA TEZİ PASLANMAZ ÇELİĞİN (316) KOROZYON DAVRANIŞLARI ÜZERİNE İLETKEN POLİMER KAPLAMALARIN VE ORGANİK İNHİBİTÖRLERİN KATKILI ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Meltem DUDUKCU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Yılı: 2004, Sayfa: 141 Jüri: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Fatih KÖLELİ Prof. Dr. Hasan FENERCİOĞLU Doç. Dr. İlyas DEHRİ Bu çalışmada, indol ve nikotinik asitin paslanmaz çelik elektrotların korozyonu üzerine inhibisyon etkileri sülfat ve klorür içeren ortamlarda, üç farklı pH (4, 8, 10) da incelenmiştir. Ayrıca, indol monomerinin, paslanmaz çelik elektrotlarda, 1 M HCIO4 çözeltisinde elektropolimerizasyonu ile poliindol filmi sentezlenmiştir. Poliindol sentezi için siklik voltametri (CV), potansiyostatik ve galvanostatik teknikler olmak üzere üç farklı yöntem kullanılmıştır. Poliindol filmi ile kaplanan elektrotların nikotinik asit içeren ve içermeyen sülfatlı ve klorürlü ortamlarda, pH 4, 8 ve 10 da, belirli sürelerde, korozyon potansiyelleri belirlenmiş, akım-potansiyel eğrileri, AC yöntemiyle Nyquist diyagramları elde edilmiştir.Tüm deneylerde üç elektrot tekniğinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHD THESIS DETERMINATION OF THE EFFECTS OF BOTH ORGANIC INHIBITORS AND CONDUCTING POLYMERIC COATINGS ON THE CORROSION BEHAVIOURS OF THE STAINLESS STEEL (316) Meltem DUDUKCU DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Year: 2004, Pages: 141 Jury: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof.Dr. Fatih KÖLELİ Prof. Dr. Hasan FENERCİO?LU Assoc.Prof.İlyas DEHRÎ In this study, the inhibition effects of indole and nicotinic acid on the corrosion behaviour of stainless steel electrodes were investigated in chloride and sulphate solutions at pH 4, 8 and 10. Further, polyindole film was synthesized with the electropolymerization of the indole monomer on stainless steel electrodes in 1 M HCIO4 solution. Cyclic voltammetry, galvanostatic and potansiostatic techniques were used to synthesize polyindole film. The corrosion potentials of polyindole coated electrodes were determined and the current-potential curves, Nyquist diagrams of the polyindole coated electrodes were obtained in conditions of containing and non-containing nicotinic acid in sulphate and chloride solutions at pH 4, 8 and 10. The three-electrode technique was used for the all experiments. Key Words : Indole, Polyindole, Nicotinic Acid, Stainless Steel, Impedance II