Epoksi boyaların ve elektrokimyasal kaplamaların (PANİ vePPy) karbon çeliğinin klorürlü/Sülfatlı ortamlarda korozyon davranışları
The corrosion behaviours of the mild steel coated epoxy paints and electrochemical coatings (PANİ and PPy) in chloride and sulphate solutions
  1. Tez No: 151756
  2. Yazar: GÖZDE TANSUĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİRGÜL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak çelik, Elektrokimyasal impedans Spektroskopisi, Epoksi boya, Polianilin ve Polipirol, Mild Steel, Electrochemical Impedance Spectroscopy, Epoxy paint, Polyaniline, Polypyrrole. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ EPOKSİ BOYALARIN VE ELEKTROKİMYASAL KAPLAMALARIN ( PANi VE PPy ) KARBON ÇELİĞİNİN KLORÜRLÜ / SÜLFATLI ORTAMLARDA KOROZYON DAVRANIŞLARI Gözde TANSUĞ Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Birgül YAZICI Yıl: 2004 Sayfa: 96 Jüri : Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof.Dr. Mehmet ERBÎL Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Bu çalışmada, yumuşak çelik elektrotların kaplamasız, yüzeylerine epoksi- poliamin içerikli astar ve epoksi-poliamid içerikli boya sürülerek, polianilin (PANi) ve polipirol (PPy) ile kaplanarak, bu polimer kaplamaların üzerlerine epoksi-poliamin astar sürülerek, %3,5 NaCl ve 0,5 M Na2S04 çözeltilerinde, 192 saat boyunca, pH 8'de, yüzeylerde çentik oluşması durumundaki korozyon davranışları incelenmiştir. Klorür ve sülfat iyonlarının bu değişik yöntemlerle oluşturulan koruma önlemlerine karşı zamanla değişen davranışları korozyon potansiyelleri (Ekor), lineer polarizasyon direnci (Rp) ve AC impedans eğrileri kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca bitiş sürelerinde elektrot yüzeyleri dijital kamera ile görüntülenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, koruma önlemlerinden en iyi koruyuculuğun epoksi-poliamin içerikli astarda olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE CORROSION BEHAVIOURS OF THE MILD STEEL COATED EPOXY PAINTS AND ELECTROCHEMICAL COATINGS ( PANi AND PPy ) IN CHLORIDE AND SULPHATE SOLUTIONS. Gözde TANSUG DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Birgül YAZICI Year: 2004 Page:96 Jury: Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU In this study, the corrosion behaviors were investigated for mild steel coated by epoxy polyamine primer, epoxy polyamine primer/epoxy polyamide topcoat, polyaniline, polypyrrole, polyaniline/epoxy polyamine topcoat, polypyrrole/epoxy polyamine topcoat during exposure to %3,5 NaCl and 0,5 M Na2S04 solutions for 192 hours at pH 8 when the centre of the electrode surfaces were scraped. Behaviour changes of the chloride and sulphate ions were determinated and recorded over the time opposing the different protective methods with the corrosion potential (Ecor), the lineer polarisation resistance (Rp) and AC Impedance diagrams. Also the electrode surfaces were pictured by a digital camera at the end of the immersion time. In conclusion, epoxy-polyamine paint provide the best protection when it was used as a topcoat.