İmmobilize Saccharomyces cerevisiae mayasıyla şarap üretimi
Wine production whit immobilized Saccharomyces cerevisiae
  1. Tez No: 151758
  2. Yazar: YASEMİN KABAHARNUP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Saccharomyces cerevisiae, immobilizasyon, alkol fermantasyonu, şarap kalitesi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ İMMOBİLİZE SACCHAROMYCES CEREVİSİAE MAYASIYLA ŞARAP ÜRETİMİ Yasemin KABAHARNUP ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ERTEN Yıl: 2004, sayfa: Jüri : Prof. Dr. Ahmet CANBAŞ Prof. Dr. H. İbrahim EKİZ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ERTEN Bu çalışmanın amacı immobilize Saccharomyces cerevisiae mayası kullanımının şarap fermantasyonu üzerine etkilerini belirlemektir. Aljinat boncuklan içerisine ve gluten peleti üzerine immobilize edilmiş maya hücreleriyle elde edilen şaraplar, serbest maya hücresi kullanılarak elde edilen şarapla karşılaştınlmıştır. Denemeler aseptik koşullar altmda yürütülmüştür. Fermantasyonun gidişi briks ölçümü yapılarak ve maya gelişimi mikroskobik sayım yapılarak izlenmiştir. Elde edilen şarapların kuru madde, yoğunluk, etil alkol, toplam asitlik, uçar asit, toplam ve serbest SO2, indirgen şeker ve aroma maddelerinin miktarları belirlenmiştir. immobilize edilmiş hücrelerle üretilen şaraplar serbest hücrelerle üretilenlere göre daha düşük etil alkol ve aroma maddeleri içermiştir. Aljinat boncuklarında tutuklanmış mayalarla elde edilen şarabın daha iyi duyusal özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC. THESIS WINE PRODUCTION WITH IMMOBILIZED SACCHAROMYCES CEREVISIAE Yasemin KABAHARNUP DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Asst. Prof. Dr. Hüseyin ERTEN Year: 2004, Pages: Jury: Prof. Dr. Ahmet CANBAŞ Prof. Dr. H. İbrahim EKÎZ Asst. Prof. Dr. Hüseyin ERTEN The purpose of this study was to determine the effects of using immobilized Saccharomyces cerevisiae on wine fermentation. The wines produced by yeast cells immobilized in alginat beads and on gluten pellets was compared with the wine produced by free cells. The experiments was carried out under sterile conditions. Fermentation was followed by brix measurement. Yeast cell was counted under microscobe on Thoma chamber. The range of ethanol, density, dry matter, total acidity, volatile acidity, total and free SO2, residual sugar and flavour compounds were found. It was determined that ethanol and flavour compounds of wines produced using the immobilized cells were lower than those of free cell fermentation. Sensory analysis showed that wine produced with the yeast immobilized in alginat beads was found better than the other samples. KEY WORDS: Saccharomyces cerevisiae, immobilization, alcohol fermentation, wine quality n