Kadmiyum'un Clarias lazera (Valenciennes, 1840)'nın solungaç, karaciğer, böbrek, dalak ve kas dokularındaki birikim ve eliminasyonu
Accumulation and elimination of cadmium from the gill, liver, kidney, spleen and muscle tissues of Clarias lazera (Valenciennes, 1840)
  1. Tez No: 151759
  2. Yazar: SERDA KARAYAKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT ERDEM, Y.DOÇ.DR. BEDİİ CİCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Clarias lazera, Kadmiyum, Birikim, Depurasyon, Clarias lazera, Cadmium, Accumulation, Depuration II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KADMİYUM'UN Clarias lazera (Valenciennes, 1840)'nın SOLUNGAÇ, KARACİĞER, BÖBREK, DALAK ve KAS DOKULARINDAKİ BİRİKİM ve ELİM İNASYONU Serda KARAYAKAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Cahit ERDEM ikinci Danışman Yü Jüri Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK 2004, Sayfa: 34 Prof. Dr. Cahit ERDEM Prof. Dr. Nevin ÜNER Doç.Dr. M. Z Lugal GÖKSU Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK Yrd. Doç. Dr. Özcan AY Clarias lazera ile yapılan bu araştırmada kadmiyumun 0.25, 0.50 ve 1.00 ppm ortam derişimlerinin etkisinde 30 gün süre ile solungaç, karaciğer, böbrek, dalak ve kas dokularındaki birikimi ile bunu izleyen 15, 30 ve 45 günlük periyotlarda bu dokulardan depurasyon düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Doku metal düzeylerinin belirlenmesinde ICP-AES spektrofotometrik yöntemi kullanılmıştır. Denenen ortam derişimlerinin etkisinde kadmiyum birikiminin kontrole oranla tüm dokularda önemli düzeyde arttığı, en fazla birikimin böbrek dokusunda olduğu, bunu sırasıyla karaciğer, dalak, solungaç ve kas dokularının izlediği saptanmıştır. Farklı ortam derişimlerinin 30 gün etkisi sonunda belirlenen depurasyon periyotlarında ise dalak ve karaciğer dokusunda herhangi bir değişim gözlenmemiş, solungaç ve kas dokusundaki metal düzeyinde genel olarak bir azalma, böbrek dokusunda ise bir artış belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ACCUMULATION and ELIMINATION of CADMIUM from the GILL, LIVER, KIDNEY, SPLEEN and MUSCLE TISSUES of Clarias lazera (Valenciennes, 1840) Serda KARAYAKAR UNIVERSITY of ÇUKUROVA INSTITUTE of NATURAL and APPLIED SCDENCES DEPARTMENT of BIOLOGY Supervisor: Prof.Dr. Cahit ERDEM Vice Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK Year : 2004, Page: 34 Jury : Prof. Dr. Cahit ERDEM Prof. Dr. Nevin ÜNER Doç.Dr. M. Z. Lugal GÖKSU Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK Yrd. Doç. Dr. Özcan AY Clarias lazera was exposed to 0.25, 0.50 and 1.00 ppm Cd for 30 days period and accumulation over 30 days and depuration of the metal over 15, 30 and 45 days from the gill, liver, kidney, spleen and muscle tissues were studied. Metal levels in tissues were studied using ICP-AES spectrophotometric methods. Cadmium accumulation increased in all the tissues studied as the concentration of the metal in the medium increased. Highest accumulation of the metal was observed in the kidney tissue followed by the liver, spleen, gill and muscle tissues. During the 15, 30 and 45 days depuration periods, after 30 days of exposure, no difference was observed in spleen and liver tissues, a general decrease in gill and muscle tissues and an increase in kidney tissue was measured.